De nya a-kasseavgifterna nästa år kan käcka syndikalisternas a-kassa, som nu undersöker hur en avveckling ska gå till.

– Det är inte tomt på kistbotten, betonar Michael Ribbenhag, kassaföreståndare vid Sveriges arbetares arbetslöshetskassa (Saak). I slutet av 2007 kommer vi fortfarande att ha stabil ekonomi.

– Men vi oroas av att skillnaderna i avgift mellan a-kassorna ökar. I år har vi tappat många medlemmar till kassor med lägre avgift, och det tappet kommer att ta ny fart när vi tvingas höja avgiften nästa år.

Saak hade 12.000 medlemmar vid årsskiftet. I dag återstår 9.600. En minskning med 2.000 medlemmar hade Saak budgeterat för, men nu är smärtgränsen nära.

Tvingas höja mer
Den passeras troligen den 1 juli 2008, då regeringen inför en ny arbetslöshetsavgift för a-kassorna. Då ska varje a-kassa själv betala en tredjedel av kostnaden för sina arbetslösa. Detta tvingar Saak höja sin avgift från nuvarande 378 kronor i månaden till 415 kronor.

– Eftersom vi har medlemmar i en mängd yrken över hela arbetsmarknaden har de flesta en alternativ a-kassa att gå till, säger Michael Ribbenhag.

– I år har vi framför allt känt konkurrens från lärarnas och akademikernas a-kassor, men 2008 kommer också hela LO-kollektivet ha lägre a-kasseavgifter än vi, med undantag för Hotell- och restaurangs medlemmar.

Hur avvecklar man?
Då ännu fler medlemmar flyr blir det riktigt besvärligt för Saak. Ett extra styrelsemöte den gångna helgen beslutade att skriva till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen och fråga hur man avvecklar en a-kassa.

– Sammanslagningar av a-kassor har förekommit, men mig veterligen har det aldrig hänt tidigare att en a-kassa har avvecklats, säger Michael Ribbenhag.