Råd från konkurrenternas ledning
Trots att regeringens råd för försäljning av statliga bolag ska var oberoende har finansmarknadsminister Mats Odell valt att ta in folk från de statliga bolagens konkurrenter.
I regeringens beskrivning av rådets uppgifter står det:
”Ledamöterna i rådet ska i kraft av egen kompetens och oberoende utvärdera och ge råd om de förslag om minskat ägande i statens bolag som regeringskansliet föreslår.”
Av de fem medlemmarna har ordföranden Karin Forseke nu tvingats avgå efter att det uppdagats oegentligheter i investmentbolaget Carnegies verksamhet. Karin Forseke var tidigare vd för Carnegie.
Men två av de övriga fyra ledamöterna har än i dag positioner som gör att deras oberoende kan ifrågasättas.
Adine Grate Axén sitter i styrelsen för Hi3G och var tidigare direktör på Investor. Bolaget Hi3G driver mobiloperatören 3 och ägs till 40 procent av Investor.
Tillsammans med TeliaSonera, ett av de företag som staten vill sälja sin andel i, var operatören 3 för några år sedan inblandad i den hetska kampen om en utbyggnad av den tredje generationens mobiltelefonnät i Sverige, och de två företagen slåss dagligen om kunder till mobilnäten.
Adine Grate Axén sitter alltså i en grupp som ska ge råd om hur staten ska sälja ut aktier i en av hennes eget företags huvudkonkurrenter.
Storbank konkurrent
Samma förhållande gäller för Lars O Grönstedt, styrelseordförande och tidigare vd och koncernchef i Handelsbanken.
De fyra största bankerna i Sverige är i storleksordning: Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.
Som medlem i regeringens råd ger Lars O Grönstedt regeringen råd om hur de ska kunna sälja statens aktier i hans huvudkonkurrent.
Även vid försäljningen av det statliga bolåneinstitutet SBAB kan Lars O Grönstedts oberoende diskuteras.
Konkurrensen på bolånemarknaden är stenhård och SBAB har länge fungerat som ett prispressande institut. Det var bland annat SBAB som först slopade de högre räntesatserna för lån till borättsköp och som därmed tvingade de övriga bolånegivarna, däribland Handelsbanken, att följa efter.
Lars O Grönstedt ger nu regeringen råd om hur de ska göra sig av med hans svåraste konkurrent på bolånemarknaden.
Till det kommer att Mats Odell för knappt en månad sedan anställde Urban Funered som statssekreterare med uppgift att ansvara för försäljningen av statliga företag.
Statssekreterare från Carnegie
Urban Funered arbetade på investmentbolaget Carnegie till mars 2007 och var chef för den kontrollfunktion som ska se till att bolaget följer lagar och regler.
Under denna tid gjordes de uppmärksammade affärer inom Carnegie som nu kommit i dagen och som enligt misstankarna var ägnade åt att blåsa upp aktievärden.
Här är uppdragen för de fyra medlemmarna i regeringens råd för försäljning av statliga företag efter att ordföranden Karin Forseke har avgått:
* Adine Grate Axén
Styrelseledamot för Hi3G. Medlem av Aktiemarknadsnämnden och i Näringslivets Börskommitté.
Tidigare direktör i Investor, där hon också var chef för Corporate Finance och Equity Capital Markets. Tidigare styrelseuppdrag i bland annat OMX, Gambro och Ericsson Projekt Finance.
* Katarina G Bonde
Vd i affärsutvecklingsbolaget Kubi LLC. Styrelseuppdrag i bland annat Orc Software AB, LBi International och Packetfront.
Tidigare vd för Programator Industri och amerikanska UniSite Software och Captura International.
* Lars O Grönstedt
Styrelseordförande och tidigare vd och koncernchef i Handelsbanken. Styrelseledamot i Industrivärden, Probusinessbank i Moskva, vice styrelseordförande i Stockholms Handelskammare, styrelseledamot i Stiftelsen Fritt Näringsliv, Tore Browaldhs Stiftelse och Jan Wallanders och Tom Hedelius Stiftelse.
* Lennart Jeansson
Styrelseordförande för Sjätte AP-fonden, Stena AB, BIL Sweden och Volvos Pensionsstiftelse. Styrelseledamot i Volvo Lastvagnar, Volvo Construction Equipment, Stena Metall AB, Orkla ASA, Svenskt Näringsliv, och Mählers International.
Tidigare ställföreträdande koncernchef i Volvo och styrelseuppdrag i Skandia och Storebrand.
Läs också: artikeln "Funered avgår efter kritiken", 2/10 2007
Läs också: kommentaren "Odells dåliga affärer står skattebetalarna dyrt – igen", 2/10 2007