A-kassan brister i kontrollen av deltidsarbetslösa. Mindre än hälften av kassorna gör de prövningar de ska, enligt en ny rapport från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen..

Deltidsarbetslösas a-kassa ska omprövas var sjätte månad, men inte ens hälften av a-kassorna lever upp till regelverkets krav. En kartläggning som a-kassornas tillsynsmyndighet, IAF, gjort, visar att kassorna brister i kontrollen.

– Alla kassor gör inte kontrollen regelmässigt och uppfattningarna om hur prövningen ska göras varierar från kassa till kassa, säger Bo Lundgren, tillsynschef på IAF.

Oklart vad prövningen ska grundas på

Enligt kartläggningen är det få kassor som begär in underlag för prövning om inte arbetsförmedlingen skickar in dem självmant, och det finns oklarhet i vem som ansvarar för att underlagen ska tas fram. Vad prövningen ska grundas på är också oklart och det kan därför variera mellan kassorna, konstaterar IAF.

Bo Lundgren säger att oklarheterna kan leda till att ersättning betalas ut till personer som inte vill arbeta heltid. Reglerna kan också upplevas som godtyckliga och orättvisa när a-kassorna inte agerar på samma sätt.

– Det är klart det finns en risk för det uppstår skillnader i hur ersättningen betalas ut när vissa kassor gör prövning och andra inte, säger Bo Lundgren.

Även arbetsförmedlingens kontroll brister

Det är arbetsförmedlingen som ska kontrollera att de deltidsarbetslösa verkligen vill jobba heltid. Även den kontrollen har brister, enligt IAF:s kartläggning.

Betydligt färre deltidsarbetslösa än heltidsarbetslösa erbjuds deltagande i arbetsmarknadsprogram och de anvisas också betydligt färre jobb att söka. Det är också mer ovanligt att arbetsförmedlingen ifrågasätter deltidsarbetslösas ersättningsrätt.