Arbetsgivare som anlitar papperslös arbetskraft ska tvingas betala både lön och skadestånd till den som har anställts olagligt. Den anställda ska slippa straff.

–De papperslösa befinner sig i en tvångssituation. Om de vänder sig till oss i facket åker de ut ur landet. Tanken är dock att vi ska hjälpa dem att få ut sin lön och ett skadestånd, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

Förslaget är alltså att ge straffrihet åt den papperslöse arbetaren medan straffet för den kriminelle arbetsgivaren ska skärpas betydligt. Ställningstagandet handlar också om att inte ta in papperslösa i facket. Argumentet är att facket inte kan ha medlemmar som facket inte kräver avtal, pension och försäkringar för. Sådana krav skulle bara leda till att de upptäcks och utvisas.

Det är ett av ställningstagandena i rapporten ”LO – förbund i samverkan” som handlar om LO:s organisation. Bakom rapporten står LO:s styrelse och LO-kongressen i månadsskiftet maj-juni nästa år ska ta ställning till den.

Snabbare stöd vid konflikt

LO:s styrelse har även arbetat fram ett nytt förslag till stadgar. Bland förändringarna finns regler som underlättar för LO-förbunden att ge varandra stöd vid konflikter och som ger möjlighet att skapa en förbundsgemensam förhandlingsdelegation i viktiga frågor.

I stadgarna kallas konfliktstöd för konfliktersättning. Ändringen innebär att ett LO-fack som fått sin konflikt godkänd av LO-styrelsen kan få all slags stöd av de andra förbunden omedelbart. Det rör sig i första hand om spridande av information och folk som hjälper till. I nuvarande stadgar måste en sådan konflikt pågå minst två veckor inna de andra förbunden förväntas ge stöd.

I förslaget till nya stadgar finns en möjlighet för förbunden att samlas extra starkt kring vissa krav. Idén är LO-förbunden i sin rekommendation för avtalsförhandlingarna slår fast något eller några krav som är särkilt viktiga och bestämmer att alla måste vara överens för att ett förbund ska få skriva på ett avtal i frågan eller släppa frågan. Syftet är att skapa tryck bakom ett krav. Erland Olauson tar som exempel anställningsfrågor och regler för uthyrning av arbetskraft. Däremot tror han inte på att det skulle kunna vara ett lönekrav. Han tror också att en sådan avtalsmetod kan vara ett alternativ till lagstiftning.

Medlemsvärvning och avtalsskrivande två områden som kräver mer samarbete
Organisationsrapporten har utarbetats i samarbete med LO-förbunden. LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist har lett arbetet med rapporten. Hon säger att LO inte är något eget förbund utan en arena för samverkan mellan LO-förbunden.

–Det är framför på allt två områden som förbunden vill stärka samarbetet. Det är att värva medlemmar och att teckna kollektivavtal, säger hon.

När det gäller stadgarna förespråkar LO-styrelsen att kongressen ska slå fast den övergripande inriktningen. Till kongressen ska i första hand människor i produktionen väljas som delegater. Rresentantskapet förverkligar kongressbesluten i handlingsplaner samtidigt som det är förbundsledningarna som befolkar representantskapet.

LO:s styrelse bantas från elva till åtta personer

LO-styrelsen vill minska sin egen storlek från elva till åtta ledamöter samtidigt som LO-ledningen ska bantas från fyra till tre personer. Det ska vara en ordförande och två viceordföranden, där den ena också är avtalssekreterare.

I nuvarande stadgar finns ingen täckning för de samordnade avtalsförhandlingar som just genomförts. Stadgarna ska ändras så att de samordnade förhandlingarna blir stadgeenliga. Dessutom kommer det att finnas gemensamma förhandlingar, där förbunden utser en gemensam förhandlingsdelegation som till exempel när det gäller pensionerna eller bemanningsavtalet.

Läs mer: om LO-kongressen på LO:s hemsida