Stålarbetarna på SSAB har fått 400 kronor mer än det centrala avtalet redan innan de lokala förhandlingarna är klara. Men medan en del verkstadsklubbar har lyckats bra kan andra räkna med hårda lokala förhandlingar.

Flera tjänstemannaklubbar kan rapportera påslag på över 4 procent för första avtalsåret, vilket är högre än de mest framgångsrika verkstadsklubbarna. Men än är bara ett fåtal av tjänstemännens lokala fack klara med sina avtal.

För ungefär ett år sedan begärde stålarbetarna lönepåslag på mellan 1.200 och 1.500 kronor i månaden. Järnbruksklubbarna i Luleå, Borlänge och Oxelösund har nu kommit överens om löneökningar med 1.180 kronor, vilket är 400 kronor mer än i det centrala avtalet.

Mera väntar
Det har skett i ”harmoniseringsförhandlingar”, som går ut på att likställa villkoren på de tre orterna. Nu väntar de lokala förhandlingarna.

I Oxelösund har de inte riktigt kommit igång. Klubbens ordförande Lena Fornstedt tror det blir tufft att få ut mer.
Järnbruksklubben på SSAB i Luleå har kommit längre och är nästan färdig. Strävan är att få extra ökningar för underhållsarbetare.

20.000 över
På Scania i Södertälje har verkstadsklubben slutit avtal som ger löneökningar på 8 procent genom att slå ihop det första och det andra avtalsåret. Påslaget ligger 2 procentenheter över det centrala avtalet och det betyder ökningar på i genomsnitt 1.650 kronor i månaden. Till det kommer extra engångsbelopp på 5.000 kronor till semestern i år och lika mycket nästa sommar. Dessutom finns en löneglidning inbyggd i lönesystemet.

– Vi räknar med att vi får 20 000 kronor utöver det centrala avtalet, säger klubbens ordförande Kjell Wallin.

På Volvo i Göteborg har liknande uppgörelser slutits.

Tiondelar bara
Även på Saab i Trollhättan blir löneökningarna större än vad det centrala avtalet föreskriver.

– Det är bara någon tiondels procent över det centrala, men med tanke på att Saab inte har givit något extra på flera år så är resultatet hyfsat, säger Håkan Skött i verkstadsklubbens förhandlingsdelegation.

Tjänstemännen på Scania får dock mer än arbetarna. Deras lokala avtal ger 4,2 procent första året.

Kennet Morin, ansvarig för teknikavtalet på Sif, berättar att flera klubbar kan redovisa höga lokala påslag, många över 4 procent. Men ovanligt många Sifklubbar har begärt centrala förhandlingar om lönepåslagen.

Förväntningar
Veli-Pekka Säikkälä, chef för IF Metalls förhandlingsavdelning, säger att förväntningarna är stora bland fackets medlemmar – särskilt i ljuset av de rekordvinster som många företag redovisar.

Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist konstaterar att det är på företag där det är lätt att komma överens som de lokala avtalen är klara.

Han utesluter inte att illegala konflikter som de i LKAB-gruvorna och på Volvo Umeverken kommer att sprida sig på andra arbetsplatser.

FAKTA: Potten ska fördelas
Centrala avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen, för 165 000 verkstadsarbetare, ger löneökningar på 9,6 procent under tre år. I de lokala förhandlingarna ska potten fördelas.