/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/truckbalett.jpg
Tre gaffeltruckar med förare, koreografen Veera Suvalo Grimberg och ytterligare elva dansare lovar den som kommer till truckbaletten en mental piruett. Foto: Rolf Hallin

I morgon, lördag, kan publiken vid Göteborgs kulturkalas uppleva truckbalett på Götaplatsen.

Dansaren och koreografen Veera Suvalo Grimberg arbetade för några år sedan med Aspen Petroleum inom ramen Airisprojektet, som sammanför kulturarbetare med vanliga arbetsplatser. En kortfilm där personalens vardagsrörelser tolkades som dans blev ett av resultaten.

– En del av filmen bestod av truckar som körde omkring, och det tyckte jag såg ut som dans – de gjorde piruetter och liknande. Det var väldigt koreografiskt i mina ögon, berättar Veera Suvalo Grimberg.

Vågad idé
För inslaget på Kulturkalaset var det självklart för henne att utveckla konceptet med truckar i dans. Men att övertyga förarna på Aspen Petroleum var inte helt lätt.

– Det här är en rätt vågad idé, som inte kommer från chaufförerna själva. Det kan alltid vara svårt att se "vad innebär det här för mig?". Och en väldigt vanlig reaktion är att ha taggarna lite utåt innan man förstår riktigt vad det innebär. Så det var lite av ett övertalningsprojekt när jag gick runt på företaget och försökte förmedla mina idéer, säger Veera Suvalo Grimberg

– Folk stod inte direkt i kö.

Det hör till
Hon understryker att det är en naturlig reaktion att se det nya och okända som lite farligt.

– Det har jag full förståelse för och det är också en del av mitt jobb som konstnär när jag jobbar på ett företag att göra det lite lättare att ta steget. Det hör helt enkelt till processen.

I början av sommaren arbetade Veera Suvalo Grimberg och kompositören Anders Rimpi en heldag tillsammans med en förare för att utforska vilka rörelser trucken kunde göra.

– Vi helt enkelt lekte med trucken, berättar hon. Efter de här timmarna sken truckföraren upp och sade att han aldrig varit med om något liknande och alltid skulle bära med sig den här upplevelsen. Och det var bara en första test. Så jag ser vad som händer med människor när de väl vågar.

Truckljud
När hon sedan utformade koreografin använde hon leksakstruckar. Den nyskrivna musiken av Anders Rimpi består delvis av samplade och förstärkta ljud från truckarna.

Förutom Veera Suvalo Grimberg och tre truckförare med truckar medverkar också en manlig dansare och nio ungdomar från Mölndals kulturskola på scenen.

Samarbetet mellan företag och konstnärer i projektet Airis drivs av Skådebanan Västra Götaland.  Metoden går ut på att en konstnär – en koreograf/dansare, tonsättare/musiker, skådespelare/dramatiker eller bildkonstnär – under knappt ett år deltar på arbetsplatsen. Tanken är att utveckla mötet mellan kultur och arbetsliv.

Reflektion
– När kulturen kommer in i arbetslivet genererar det kreativitet, hälsa, utrymme för reflektion och stärker demokratin, säger Pia Areblad som är verksamhetsledare på Skådebanan Västra Götaland.

Tidigare finansierades projekten med statliga och regionala pengar, men från och med 2007 står företagen för hela kostnaden.

Fakta: Flera blandprojekt på Kulturkalaset
Förutom truckbaletten presenterar Skådebanan även programpunkterna Operation: Kabeldon, en audiovisuell performance av Midaircondo och Iamsoareyo, samt Västtrafik tar dig till dina minnen, en fotoresa mellan nu och då och här och där.

Läs också: mer om Airisprojektet