Han jobbar fackligt i glädjebranschen
Han sitter säkert i Slänggungan. Jonas Ljungberg jobbar fackligt på heltid och ägnar huvuddelen av sin arbetstid åt säkerheten för knappt 2 500 anställda och tre miljoner besökare på Liseberg.Foto: ADAM IHSE |
Jonas Ljungberg fick sommarjobb på Liseberg 1990. Han är kvar än.
– Vi jobbar med glädje, säger han.
Ungefär 375 fast anställda och runt 2 000 säsongsanställda jobbar på Liseberg. Inom Kommunals avtalsområde finns ett 100-tal fast anställda och omkring 1 400 säsongsanställda. Den vanligaste säsongsarbetaren är en student som kommer tillbaka och arbetar mellan tre och fem säsonger.
Men alla passar inte in i mallen.
– Säsongsarbetarna är en brokig skara. Några har pensionerat sig efter ett helt yrkesliv som säsongsanställda. Och några tar tjänstledigt från sina ordinarie jobb, berättar Jonas Ljungberg.
Bara fem procent med i facket
Uppemot 90 procent av de fast anställda är med i facket – mot drygt fem procent av de säsongsanställda.
Säsongsanställningarna väckte Jonas Ljungbergs fackliga engagemang. Han var själv säsongsanställd och tyckte att facket bara brydde sig om de fast anställda. Det slutade med att han blev invald som skyddsombud i Musikerförbundet 1994.
– Jag tycker nog att jag gjorde en insats. Jag fick med de säsongsanställda på kartan.
Han är fortfarande fackligt aktiv, numera i Kommunal. Lisebergs anställda bytte fackförbund när Musikerförbundet blev ett renodlat förbund för musiker 2001.
– Jag är jättenöjd med Kommunal. Det är ett jätteförbund på gott och ont – men det finns större resurser och mer av spetskompetens än i Musikerförbundet.
Svår olycka på säsongens sista dag
På sommarsäsongens sista dag förra året, den 8 oktober, skadades en 33-årig kvinna allvarligt vid en olycka i båtbanan Flumeride, den allvarligaste olyckan under Jonas Ljungbergs år på Liseberg.
Dessutom inträffade två döds-olyckor på skandinaviska nöjesfält i fjol. I april dödades en 21-årig kvinnlig anställd på Legoland i Danmark. I juli dödades 23-årig manlig anställd på Parken Zoo i Eskilstuna. Båda blev påkörda i berg- och dalbanor.
Sedan knappt fyra år tillbaka arbetar Jonas Ljungberg fackligt på heltid. Arbetsmiljön och säkerheten tar mest tid just nu. Det är kartläggningar, riskanalyser, åtgärder för att höja säkerheten och uppföljningar.
Den psykosociala arbetsmiljön finns också med i bilden. Krishanteringen testades vid olyckan i Flumeride förra hösten. Jonas Ljungberg anser att det fungerade bra. De inblandade i personalen fick avlastningssamtal och hjälp att hantera minnena av olyckan.
Det är inte bara attraktionerna som innebär risker.
–Vi har kassor där det hanteras mycket pengar. Vi serverar alkohol och vi har stora folkmassor inne på området, konstaterar han.
Olyckan förra året berodde på att en kvinna greps av panik, reste sig upp i stocken och tog tag i ett räcke. Efter olyckan har Liseberg tillsatt ännu en säkerhetsgrupp. Uppdraget är att försöka förutse vad som kan hända när folk inte beter sig som förväntat och minimera riskerna.
T
re miljoner besökte Liseberg förra året
2006 var ett dåligt år för Liseberg. Ändå kom det nästan tre miljoner besökare. Gröna Lund hade drygt en miljon besökare 2006.
Liseberg AB ägs av Göteborgs stad. I Lisebergskoncernen ingår också ett par hotell, campingplatser, vandrarhem och restauranger.
– Bolaget är lönsamt, men vårt uppdrag är inte att tjäna pengar. Vi ska gynna turistnäringen genom att locka besökare till Göteborg, berättar Jonas Ljungberg.
Vinsten ska återinvesteras. Han talar om Liseberg som en arbetsplats i ständig utveckling – från ett år till ett annat för att hänga med i konkurrensen, men också under en säsong; från blomsterprakten på sommaren till ljushavet under julmarknaden.
– Liseberg har något för alla, tycker han och tar pensionärsdanserna på Polketten som exempel.
– Det är inget vi tjänar pengar på, men det kommer massor med folk och de har roligt.
Sommarjobb på Sagoslottet
Jonas Ljungberg var 18 år och gick på gymnasiet när han fick sommarjobb på Sagoslottet. Han utbildade sig till transporttekni-ker men fortsatte att säsongsjobba på Liseberg. Mellan säsongerna gjorde han värnplikten och arbetade som lagerarbetare, lastbilschaufför och packningsoperatör.
1995 blev han året runt-anställd.
När Liseberg var stängt arbetade han dagtid som tekniker. På somrarna var han attraktionsförare och jobbade kvällar och helger. Hittills har han hunnit med att köra sju av Lisebergs attraktioner: Sagoslottet, Flygkarusellen, Rainbow Flumeride, Fisketuren, Tornado, Top-spin och Barnbåtarna.
– Arbetskamraterna är det bästa med jobbet. Arbetstiderna skapar en stor gemenskap. Om du vill göra något efter jobbet och slutar 23.30 är det bara arbetskamraterna du kan gå ut med, konstaterar han.
Trångt och irriterat i högsäsong
Den enda gången det inte är så roligt är i högsäsong när det är massor av folk och långa köer överallt.
– Då får besökarna inte full valuta och det kan vara irriterat. Vi som jobbar här får försöka lätta upp stämningen så gott det går.
35 olika yrkeskategorier finns representerade på Liseberg. Det är både traditionella jobb som butiksbiträde, ordningsvakt, mekaniker, trädgårdsarbetare, snickare och servitör och mer okonventionella jobb som Lisebergskanin, clown eller gast i spökhuset Gasten.
Lönespannet inom Kommunals avtalsområde är stort – från juniorlönen 13 500 kronor för ett okvalificerat säsongsjobb till 29 000 kronor för kvalificerade yrkesarbetare.
Många vill ha jobb på Liseberg. Mellan 5.000 och 7.000 personer brukar söka mellan 400 och 700 lediga jobb varje år.
– Det är svårt att förhandla upp lönerna för de säsongsanställda – inte minst därför att det finns så många sökande till varje tjänst. Jag saknar tydliga kriterier fö
;r lönesättningen. I höst ska vi diskutera att införa ett verktyg för befattningsvärdering, berättar Jonas Ljungberg.
Högstatusjobb i barnens ögon
Jobben har hög status – åtminstone i barnens ögon. Jonas Ljungberg har en sjuåring, Simon. När sonen gick på dagis spreds ett ryktet att hans pappa skulle ta med sig barnen till jobbet. Det hade även föräldrarna fått för sig.
Jonas som blev överrumplad när han möttes av 20 förväntansfulla barn en eftermiddag när han kom till dagis för att hämta sonen.
Men det ordnade sig. Utflykten till Liseberg blev av ett par veckor senare i stället.