Få från öst lever på bidrag i Sverige
Siffror från Försäkringskassan och inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) som Nyheterna i TV4 har sammanställt visar att en mycket liten del av bidragen går till invånare i de nya EU-länderna.
De som toppar listan över bidragstagande utlänningar är i stället norrmän och danskar, ofta beroende på att de jobbar på ena sidan gränsen och bor på den andra.
När EU utvidgades med tio nya stater 2004, främst från Östeuropa, ville många, bland annat Sveriges statsminister Göran Persson införa övergångsregler som skulle begränsa dessa människor rölighet över gränserna.
Göran Persson orolig
– Vi vill inte ha den sociala turismen som missbrukar våra sociala förmåner. Där får vi inte vara naiva, sa Göran Persson 2004.
Det blev inga övergångsregler men trots det har bara ytterst små belopp gått i bidrag till medborgare i de nya EU-länderna, enligt en regeringsrapport från Försäkringskassan.
Av de totalt 241 miljoner kronor som 2006 betalades ut till invånare i andra EU-länder familjebidrag, främst barnbidrag och föräldrapenning, gick 174 miljoner till övriga Norden.
De tio nya EU-staterna delade på mindre än 12 miljoner kronor.
Ingen a-kassa
Inte heller a-kassa har gått till de nya EU-medlemmarna. Av de totalt 3431 invånare från andra EU-länder som förra året fick a-kassa i Sverige kom bara 33 personer från de nya EU-länderna, enligt Nyheterna i TV4.
2374 kom från övriga Norden.
De tio nya stater som blev medlemmar i EU 2004 är Polen, Estland, Lettland, Litauen, Slovenien, Tjeckien, Slovakien, Malta, Ungern och Cypern.