Allt fler är anställda av utländska bolag. Ökningen är stor inom vård och omsorg och för datakonsulter. Av samtliga utländska företag i Sverige tillhör 76 procent tjänstesektorn.

Utländska företag svarade förra året för 23 procent av antalet anställda, visar en ny rapport från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier.

Inom vård och omsorg har antalet anställda i utländska företag ökat från knappt 4.000 år 2005 till 13.250 personer förra året. Samtidigt har antalet företag minskat något.

– Ett fåtal stora företag sticker ut och ökade antalet anställda kraftigt förra året. Det är den stora förändringen från 2005, säger Sara Berntsson, ansvarig för rapporten på ITPS.

Riskkapitalbolag
Hon nämner brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoints köp av Attendo Care som är stort inom handikapp- och äldreomsorg. Rent statistiskt innebar köpet att antalet anställda i utländska företag förra året ökade med 7.000 personer.

Bridgepoint sålde emellertid med stor förtjänst i januari i år Attendo efter bara några månaders innehav till riskkapitalbolaget Industrikapital, något som påverkar nästa års rapport. Bridgepoint gjorde en ordentlig vinst på kommunernas utläggning av vård och omsorg på privata företag.

ITPS får allt svårare att identifiera vilka länder bolagen tillhör eftersom hedgefonder och riskkapitalbolag, ofta kallade private equity företag, inte alltid  uppger hemland.

Ingen skillnad
Totalt arbetade förra året 572.715 personer i ett utländskt företag, en ökningen med 15.219. Av samtliga utländska företag tillhörde 76 procent tjänstesektorn och 14 procent tillverkningsindustrin, enligt rapporten.

Nya länder som investerar i Sverige är Sydafrika, Malta, Saudiarabien, Indien och Bahrain.

– Det är inte vem som äger utan hur man äger som är avgörande för hur LO ser på utländskt ägande. Ur facklig synpunkt kan vi inte se någon skillnad mellan företag med svenskt eller utländskt ägande, säger Dan Andersson, LO:s chefsekonom.

Men utländskt ägande av skattesubventionerad vård och omsorg är en betydligt känsligare politisk fråga, anser han. Kommer de utlandsägda företagen att kunna sköta det uppdrag som skattebetalare och regering ger?

– Om de håller en annan stil kan det uppstå konflikter, säger Dan Andersson.
FAKTA
Private equity är en del av riskkapitalmarknaden. Företag satsar i onoterade bolag och ägarnas engagemang är ofta aktivt men tidsbegränsat.