Nya regler från 1 juli gör att en person kan ha tidsbegränsade anställningar hos en och samma arbetsgivare i upp till fyra år under en femårsperiod.

-Lagändringen öppnar för arbetsgivare som vill undvika att personalen får något anställningsskydd över huvud taget, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

-De flesta arbetsgivare är vettiga, men vissa kan sätta tidsbegränsade anställningar i system. De som drabbas blir då de svagaste på arbetsmarknaden – de som är lättast att ersätta.

Inga skäl krävs
En ny form av tidsbegränsad anställning, ”allmän visstidsanställning”, gör det möjligt att visstidsanställa i upp till två år under en femårsperiod utan att ange några skäl till att anställningen är tillfällig.

Samtidigt kan arbetsgivaren anlita en person som vikarie i upp till två år under en femårsperiod. Eftersom de båda anställningsformerna räknas var för sig kan en och samma person först vikariera i två år och sedan fortsätta som ”allmänt visstidsanställd” i ytterligare två.

-Visst, så är det, bekräftar Sophie Thörne, sektionschef vid avdelningen för arbetsgivarpolitik inom Sveriges kommuner och landsting, SKL. Fast efter så lång anställningstid har du företräde till nya anställningar hos arbetsgivaren.

Många visstidsanställda
Den 1 november 2006 fanns 81.183 tidsbegränsat anställda i kommunerna, vilket motsvarar 11,1 procent av samtliga anställda. Inom landstingen fanns 31.558 tidsbegränsat anställda, eller 12,4 procent av hela personalstyrkan.

-Regeländringarna kommer att påverka personalplaneringen i kommuner och landsting, men exakt hur är för tidigt att avgöra, säger Sophie Thörne. Det gäller att undvika övertalighet.

Regeringens avsikt med allmän visstidsanställning är att ”sänka trösklarna in på arbetsmarknaden”. Sophie Thörne tror att det kan lyckas.

-I dag kräver lagen att arbetsgivaren kan motivera varför en anställning ska vara tidsbegränsad. Det förekommer en del tvister om huruvida tillfälliga anställningar är lagliga eller inte. När inga skäl behöver redovisas för visstidsanställning blir tvisterna färre, och risken med att anställa blir mindre.

Litet intresse
SKL har ännu inte fått signaler om något stort intresse bland kommunerna och landstingen för allmän visstidsanställning – ”det är ingen dammlucka som öppnas”.

Inte heller AMS och länsarbetsnämnderna har märkt något stort intresse.

-Arbetsgivarna har inte alls frågat om allmän visstidsanställning, säger Christine Hemmingsson, informationschef vid länsarbetsnämnden i Stockholm. Vi har å andra sidan inte informerat om möjligheten ännu. Jag tror att intresset vaknar i augusti-september.

LO är kritiskt till de utökade möjligheterna till tillfällig anställning. I ett remissvar hävdar LO att "lagstiftaren överger huvudregeln att tillsvidareanställning ska vara den huvudsakliga anställningsformen” då tillfälliga anställningar kan vara i upp till fyra år.