Här är lagarna som ändras 1 juli
Slopat krav på rehabutredning, nya a-kasseregler, förändrade arbetsmarknadsåtgärder, krav på certifierade kassaregister och nya inspektörer för solarier. Vid halvårskiftet, antingen den 1 eller den 2 juli, ändras en rad lagar och förordningar på arbetsmarknaden, och LO-Tidningen har listat de viktigaste.
Nya regler i las. Tidsbegränsad anställning får träffas för allmän visstidsanstälning, för vikariat, för säsongsarbete och för arbetstagare över 67 år, men ska övergå i tillsvidareanställning vid anställning i mer än två år under en femårsperiod. Se separat artikel.
Skyldigheten att genomföra en rehabutredning slopas. Arbetsgivaren ska istället medverka till rehabilitering genom samråd med den drabbade och genom att lämna de uppgifter som behövs till Försäkringskassan. Tidsreglerna om avstämningsmöte och upprättande av rehabplan avskaffas.
Rätten att söka jobb nära hemmet de 100 första dagarna upphör för en person med a-kassa. Arbetslöshetsersättning begränsas till 300 dagar eller 450 dagar för den som har barn under 18 år. Möjligheten till förlängning försvinner.
Lagen om skyldighet för arbetsgivare att anmäla en ledig plats till arbetsförmedlingen upphör att gälla.
Aktivitetsgarantin avskaffas och ersätts av jobb- och utvecklingsgarantin. Det kan den person få som utnyttjat sina 300 dagar med a-kassa, eller den som inte fått a-kassa men varit arbetslös och anmäld till arbetsförmedlingen i 18 månader.
Instegsjobb införs för nyanlända flyktingar. Anställningarna är subventionerade inom privat eller offentlig sektor, kopplade till Sfi, svenska för invandrare, och ska innehålla handledning. Förordningen om särskilt anställningsstöd ändras så att den bara berör instegsjobbare eller de som deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin.
Arbetsplatsintroduktion ändras från att bara ha berört invandrare till att också beröra dem med begränsad erfarenhet av svenskt arbetsliv.
Nystartsjobb kan fås av invandrare och anhöriga till invandrare, liksom deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin.
Mer ordning, arbetsro och studiero ska det bli i skolan. Från halvårsskiftet har lärare och rektorer rätt att ta ifrån elever föremål som stör undervisningen samt att mot föräldrarnas vilja flytta en elev till en annan skola. Ändringen i skollagen om förflyttning av elever gäller i grundskolan. Bestämmelserna om möjligheten att omhänderta föremål gäller också i gymnasieskolan, särskolan och specialskolan. Besluten kan överklagas till Skolväsendets överklagandenämnd.
Alla företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning ska ha certifierade kassaregister från och med den 1 januari 2010. Gäller dock inte torg eller marknadshandel eller verksamheter med obetydlig försäljning mot kontant betalning.
Regionsjukhus får drivas med vinstsyfte. Inskränkningar i möjligheterna att överlämna regionsjukhus, regionkliniker och övriga sjukhus i annan regi upphävs. De nya avtalen behöver inte innehålla krav på ett icke-vinstdrivande syfte, eller på att vården endast drivs med skattefinansierade medel och vårdavgifter.
Skattelättnader med upp till 50.000 kronor per person införs för hushållsnära tjänster.
Tillsynen över landets 18 000 helkroppssolarier flyttas från Statens strålskyddsinstitut till kommunerna, som får ta ut en avgift för detta.