Kommunals privatanställda medlemmar får nya avtal som liknar de i kommuner och landsting. Den individuella lönesättningen stärks alltmer och den enskilda anställda är sällan garanterad löneökning.

Kommunals avtalsrörelse är inte över i år för att det blev avtal för kommuner och landsting på 13,4 procent i treårigt avtal. Ytterligare ett 50-tal avtal för runt 100.000 medlemmar i privata och kommunala bolag följer efter. De arbetar inom vården men också med fastighetsskötsel, djurskötsel och på golfbanor.  Ett tiotal har blivit klara den senaste tiden.

De privatanställda får i allt större utsträckning själva sköta sina förhandlingar i individuella lönesamtal med arbetsgivaren. Och någon garanti att varje anställda ska få löneökning finns inte.

Ett exempel är kommunals medlemmar som arbetar med vård och omsorg i bolag som drivs av ideella och idéburna organisationer. I det nya avtalet får individuell lönesättning tydligare genomslag.

Nöjda arbetsgivare
Motparten Arbetsgivaralliansen är nöjd med att den lokala och individuella lönesättningen stärks, men tycker avtalet med Kommunal blev för dyrt.

Det är arbetsgivaren som sätter lönen efter samtal med arbetstagaren. Facket har inflytande före och efter processen men arbetsgivaren äger fördelningen, förklarar Marianne Svensson, förhandlingsledare på Arbetsgivaralliansen.

– Fördelningen skedde tidigare i förhandling med facket. Det går fortfarande men huvudregeln är en annan med det nya avtalet, säger Marianne Svensson.

De två nya avtalen med Arbetsgivaralliansen berör 4.000 medlemmar i Kommunal som också är anställda vid folkhögskolor och i skolor. Medlemsföretagen har drygt 20.000 anställda.

Inga garantier
För dem som arbetar inom vård och omsorg är avtalet ett-årigt och ger 840 kronor i månaden från 1 augusti samt ett engångsbelopp på 2.700 kronor. Lägstlönerna höjs inte alls. Någon garanterad löneökning finns inte.

De som arbetar på folkhögskolor och andra skolor som är medlemmar i Arbetsgivaralliansen fick treårigt avtal som höjer lönerna med cirka 13,9 procent utan någon garanti för att alla ska få löneökning. Lägstlönerna höjs år 2009 till 17.000 kronor i månaden för utbildade och till 15.300 för dem utan gymnasium.

Fördelningen sker främst i lönesamtal mellan individen och arbetsgivaren, bekräftar Maria Hansson, ombudsman på Kommunal. Men det finns möjlighet till förhandling för den som väljer det.

Kommunals andre vice ordförande Håkan Pettersson är nöjd med avtalen för att de ger mer pengar i plånboken och för att de följer LO-samordningen.