Ett nytt pensionsavtal mellan LO och Svenskt Näringsliv blir definitivt i dag.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson och Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker undertecknar ett dokument som gör att en och en halv miljon arbetare börjar tjäna in mer till sina pensioner från och med årsskiftet.

Uppgörelsen, som varit preliminär sedan den träffades i april, måste i princip antas av alla LO-förbund och alla medlemsförbund i Svenskt Näringsliv för att bli giltig. Men i några branscher, bland dem transportnäringen, löper kollektivavtalen ut först nästa år, och där kan parterna inte ansluta sig till det nya pensionsavtalet förrän 2008. För att de inte ska fördröja pensionsavtalet för alla andra har LO och Svenskt Näringsliv beslutat att sätta det i kraft redan nu.

Avtalspensioner
Pensionsavtalet gäller avtalspensionen, som är ett komplement till den allmänna pensionen. Det berör ungefär 1,5 miljoner arbetare.

Hittills har arbetsgivarna betalat in en avgift motsvarande 3,5 procent av den anställdes lön till hans eller hennes pension, oavsett lönens storlek. Med det nya avtalet blir avgiften 4,5 procent på lön upp till ett visst tak, för närvarande 28 700 kronor i månaden. På lön ovanför taket blir pensionsavgiften hela 30 procent. Avgifterna når de här nivåerna först år 2012, men börjar höjas stegvis från och med 1 januari 2008.

Samtidigt höjs den ålder från vilken man börjar tjäna in pension från 21 till 25 år. Slutresultatet blir ändå högre pensioner, särskilt för unga arbetare som hinner få de förhöjda pensionsinbetalningarna hela yrkeslivet.

Sparalternativ
-Genom att avtalet nu är definitivt kan vi förbereda oss praktiskt, säger Erland Olauson. Vi kommer att upphandla nya sparalternativ, där avgifterna ska bli lägre än i nuvarande Avtalspension Saf-LO.

LO har samtidigt enats med Kooperationens förhandlingsorganisation, KFO, om att de anställda inom konsumentkooperationen (främst Coop-butikerna) ska ha samma pensionsvillkor som privatanställda arbetare får i det nya avtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv.