Ingen explosion men en försiktig ökning. Det blir effekten av de nya skattereglerna, spår företaget Hemfrids grundare Monika Lindstedt. Med 400 anställda är företaget stort i en bransch som annars mest består av svartjobb.

Monika Lindstedt har väntat länge på den skattereduktion för hushållstjänster som träder i kraft på söndag.

– Jag tror inte på någon revolution nästa måndag. Men när skolorna drar igång i höst blir det nog en ökad efterfrågan, säger Monika Lindstedt, och gissar på en 30-procentig ökning för branschen.

Hennes eget intresse för hemhjälpsbranschen bottnar i privata erfarenheter.

– Jag höll på att bli tokig över att det var så svårt att hitta vit städhjälp, säger hon.

Opinionsbildning
För drygt tio år sedan startade hon företaget Hemfrid, och har sedan dess försökt väcka opinion för att göra hemhjälpssektorn vit. Företaget, där hon själv är styrelseordförande, erbjuder nu tvättning, städning, strykning, barnpassning, fönsterputsning och trädgårdsarbete. För fyra timmars städning varannan vecka betalar kunden 2 800 kronor i månaden för ett års abonnemang. Med de nya skattereglerna får en förvärvsarbetande tillbaka halva summan genom att skatten i nästa års deklaration minskar med 1400 kronor. Den som inte vill ligga ute med pengarna kan också begära jämkning.

Svarta jobb kvar
Marknadsstrategen Erik Enecker från konsultföretaget Cliente säger att liknande former av skattereduktion i Finland, Frankrike, Belgien och Holland har lett till en ökad marknad med många nya företag och större efterfrågan på tjänster. Men också att förväntningarna om antal nya jobb och antalet svarta jobb som blir vita inte har infriats. Det beror på att mellan den som utför och den som beställer svarta tjänster ofta finns ett förtroende som man inte vill bryta.

– Det är ganska naturligt, om man tittar på sig själv bara, säger han.

300 nya tjänster
För åtta år sedan beräknade Skatteverket att den vita andelen av tjänster i hemmen bara stod för 5 procent av den totala summan, runt tre miljarder kronor. Skatteverket har inför de nya skattereglerna gjort bedömningen att antalet vita jobb kommer att öka med mellan 3000 och 19 000. På Hemfrid spår man ett ökat behov 300 nya tjänster inom några år.

Hos Skatteverket har antalet nya ansökningar om F-skattesedel för hushållsnära tjänster ökat med 20 procent i år jämfört med förra året och enligt Nyföretagarcentrum är branschen populärast just nu att starta företag inom.

De anställda på Hemfrid som utför hushållstjänster tjänar mellan 17000 och 20 000 kronor. Hälften av de anställda är födda utanför Sverige.