Bokstöd slopas
Kulturdepartementet föreslår att stödet slopas till både vuxen- och barnboksutgivningen, vilket överraskar En bok för allas ledning. Utgivningen av kvalitetslitteratur till ett lågt pris hotas därmed.
Det avtal mellan förlaget och kulturdepartementet som tidigare alltid har löpt på tre år löpte ut den sista december, och redan i höstas aviserade regeringen att man ville förändra villkoren för verksamheten och att avtalet därför bara skulle förlängas med ett år medan ärendet bereddes. Då hette det att regeringen ville dra in stödet till vuxenutgivningen och att verksamheten skulle fokuseras på barnboksutgivning.
– Regeringen skulle återkomma under våren med förslag till ett nytt avtal. Det har de inte gjort, trots upprepade påstötningar, säger En bok för allas förlagschef och vd Hans-Erik Arleskär.
– För ungefär tio dagar sedan skrev förlagets styrelse till kulturministern och begärde tydligare riktlinjer för att kunna planera verksamheten för 2008, och i veckan fick vi då beskedet att de inte tänkte lämna något bidrag alls, vare sig till vuxenböcker eller barnböcker. Någon sådan diskussion hade inte förts tidigare över huvud taget, så vi blev milt sagt överraskade. Det var också tydligt att det här inte var ett förslag utan att beslutet var fattat.
Nya förutsättningar
Eva Bergquist, sakkunnig på kulturdepartementet, säger att bakgrunden till förslaget är att den sänkta bokmomsen och den ökande pocketutgivningen har skapat nya förutsättningar på bokmarknaden.
– Vi kommer att fortsätta driva läsfrämjande, men formerna för detta kan jag inte säga något om i dag, säger hon.
En bok för alla ägs av ABF, Studieförbundet Vuxenskolan (som bland annat ägs av Centerpartiet och Folkpartiet), Ordfront och Föreningen En bok för allas vänner. Även Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i ABF, var helt oförberedd på beskedet.
– Men jag är inte ett skvatt förvånad, för vad gäller kulturpolitik är den här regeringen ett totalmoras. När det gäller den indragna vuxenutgivningen fanns det ändå någon form av logik. Men att helt ta bort stödet till En bok för alla, det är fullständigt obegripligt. Vi är ett redskap för 10 000-tals barn och ungdomar varje år ute. Genom skolor, genom bibliotek och genom olika projekt får En bok för alla nya grupper och barn att intressera sig för läsandet. Det här är något som alla regeringar, oavsett färg, alltid har tyckt varit ett väldigt bra redskap.
Stimulerar läsning
Med projektet Läs för mig Pappa, ett samarbete mellan ABF, En bok för alla samt ett antal LO-förbund, har man stimulerat läsning hos barn och även fått papporna att börja läsa. Karl-Petter Thorwaldsson understryker att den ökande pocketutgivningen inte alls har påverkat marknaden för barnböcker i samma utsträckning. En bok för alla ger inte heller ut barnböcker i pocket.