Europaparlamentet har beslutat att själva kapitalet i tjänstepensionen inte ska flyttas runt mellan företag och länder. Men rättigheterna ska säkras även när löntagarna byter jobb.

EU-kommissionen ville i sitt förslag till direktiv för tilläggspensioner, som betalas av arbetsgivaren, att själva pensionskapitalet skulle flytta med löntagarna vid byte av arbetsgivare och land.

Men flyttningen av kapital röstade Europaparlamentet bort vid gårdagens, onsdagens, plenum i Strasbourg, något som svenska fack krävt.

Parlamentets första beslut innebär en fokus på att de intjänade rättigheterna ska säkras vid byte av arbetsgivare. Pengarna ska betalas ut först när löntagarna går i pension och ska under tiden skötas på samma sätt som för dem som är anställda i företaget.

Minimiregler i direktiv
Minimireglerna, enligt parlamentets beslut, är att för den som fyllt 25 år och varit anställd fem år på ett företag ska arbetsgivaren betala in till en tilläggspension.

– Förslaget är bra för alla löntagare. Det innebär en klar förbättring för många i länder där bara ett fåtal får tjänstepension, säger Jan Andersson, s-parlamentariker och ordförande i sysselsättningsutskottet.

Kommissionen har deklarerat att ett nytt förslag till direktiv kommer som grundar sig på de förändringar som parlamentet röstat igenom, enligt Jan Andersson.

Påverkas olika
De 27 EU-länderna kommer att påverkas mycket olika av ett direktiv. I några länder finns inga tilläggspensioner alls varken i lag eller avtal. I andra länder är täckningen minimal, i Polen har 0,6 procent tilläggspension, medan 75 procent av löntagare mellan 20 och 64 år har avtalspension i Sverige, enligt Europaparlamentet.

Ministerrådet har inte lyckats bli överens med parlamentet i en första läsning. Nederländerna har lagt in sitt veto. Det återstår att se om Portugal som EU:s nästa ordförandeland tar tag i frågan.