Nio av tio i LO-opinion tycker att det ska vara tillåtet att gå ur a-kassan och stanna kvar i facket. Men valet är inte lika enkelt som den stora majoriteten kan få det att verka.

Kristina Hildemar, undersköterska i hemstjänsten i Malmö samt arbetsplats- och skyddsombud i Kommunal, vill helst svara ”nja”.

– Kommunal förlorar alldeles för många medlemmar om vi inte låter folk lämna a-kassan och stanna i facket, men jag skulle önska att fler tänkte på att vi stöder varandra bäst genom att stanna i a-kassan, resonerar hon.

Björn Rosengren, brevbärare i Umeå och bland vice ordförande i Sekos klubb post, tycker att medlemskap i a-kassan är en fråga solidaritet – precis som medlemskap i facket.

– Vem ska annars vara med i a-kassan – den som redan är arbetslös?

En och annan svarar ja utan att tveka med argumentet att facket och a-kassan inte ska höra ihop. Några tycker också att de som inte behöver a-kassan ska kunna gå ur – det vill säga folk som har kort tid kvar till pension, en del sjukskrivna och de som jobbar mindre än 15 timmar i veckan och därmed ändå inte har något att hämta.

I tisdags beslöt Kommunal att tillåta medlemmarna att gå ur a-kassan och stanna i facket. Denna möjlighet finns i ytterligare nio LO-förbund: Byggnads, Fastighets, Grafikerna, Handels, Musikerna, Målarna, Pappers, Seko samt Skogs- och träfacket.