Sd angriper las och mbl
Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra, anser Sverigedemokraterna. Men partiet vill ändå i grunden ändra spelreglerna mellan fack och arbetsgivare. Avskaffa medbestämmandelagen och förändra turordningsreglerna är ett par av förslagen.
På fredag inleder Sverigedemokraterna sitt riksårsmöte i Karlskrona. Partiet gör sitt bästa för att tvätta bort stämpeln som ett främlingsfientligt enfrågeparti.
Men då LO-Tidningen vill ha svar på hur partiet ser på relationen mellan fack och arbetsgivare svävar man på målet.
– Vi har inte fördjupat oss i någon facklig politik, säger Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas ordförande.
En punkt är dock klar. Partiet anser att facket har för mycket makt.
– Göteborgsincidenten där salladsbaren sattes i blockad var orimlig, säger Jimmie Åkesson.
Partiet vill se över reglerna för arbetsmarknadskonflikter. De vill också göra det lättare att säga upp anställda. Hur det ska gå till kan dock inte Jimmie Åkesson förklara. Redan i dag är det både enkelt och billigt, jämfört med många andra EU-länder, att säga upp anställda i Sverige. Arbetsgivaren behöver bara hänvisa till arbetsbrist.
Så frågan är hur partiet vill göra det ännu enklare.
– Jag vet inte hur det här fungerar exakt i praktiken men jag träffar många företagare som talar om de här sakerna som ett problem, men det går säkert som du säger att hänvisa till arbetsbrist, säger Jimmie Åkesson.
– Men jag kan gissa att om man säger upp en person och sedan anställer en annan så reagerar facket på det, fortsätter han.
En annan mycket genomgripande förändring som partiet vill genomföra är avskaffandet av medbestämmandelagen, mbl.
I den finns relationerna mellan parterna på arbetsmarknaden reglerade. Där finns bland annat skrivningar om under vilka omständigheter kollektivavtal gäller samt undantag i konflikträtten. Dessutom ger lagen facket rätt att få information från arbetsgivaren vid stora förändringar.
Sverigedemokraterna tycker att lagen är krånglig och byråkratiskt. De vill ersätta mbl med en annan lag som också går ut på att arbetsgivaren måste informera vid stora förändringar.
Hur en sådan lag ska se ut kan dock partiet inte svara på.
Trots att det är dramatiska förändringar partiet vill göra säger Jimmie Åkesson att de inte har för avsikt att attackera dagens system för lönebildning.
– Vi har det väldigt bra som vi har det. Vi bör se över lagstiftningen. Det måste inte betyda systemskifte, säger han.
Partiet vill också i grunden förändra las och anser att turordningsreglerna är ett problem för arbetsgivarna.
– Turordningen kan ställa till det. Det är för svårt för företag att säga upp. Särskilt för småföretagare kan det vara svår ödesdigert. Om de rekryterar fel person kan det hota hela företagets existens.
Jimmie Åkessons bild är dock inte helt korrekt. För sex år sedan infördes en mycket omdiskuterad regel som ger just småföretag rätt att undanta två anställda från turordningslistan.
Men strax innan LO-Tidningen hinner fråga honom om det bryts telefonsamtalet. I flera dagar sökte vi honom men utan resultat. Däremot svarade partiets arbetsmarknadsexpert Per Björklund på frågorna.
På vilket sätt blir las ett problem för småföretagare?
– Jo, om du följer lagen strikt så kan småföretagaren vara tvungen att säga upp personer som är viktiga för företagets fortlevnad, säger han.
Då LO-Tidningen nämner att småföretagen får undanta två anställda från turordningsreglerna verkar han först inte känna till det. Sedan säger han att han visste det men inte var säker på hur många personer som fick undantas.
– Det erkänner jag gärna, säger han.
Turordningsreglerna kan sägas vara grundbulten i lagen om anställningsskydd. I och med att svenska arbetsgivare lätt kan göra uppsägningar vid arbetsbrist så är turordningsreglerna det som hindrar företag att göra godtyckliga uppsägningar. Om turordningsregeln skulle avskaffas utan att ersättas med något annat skulle det i praktiken innebära ett avskaffande av anställningstryggheten.
Per Björklund kan inte uppge hur partiet ska genomföra förändringen av turordningsreglerna i las.
– Vi har inte färdiga lösningar på allt och det kan man inte förvänta sig av oss heller. Vi har inte resurser att utreda allt, säger han.
Läs också: artikeln ”Facket måste ta ansvar för politiksnack på jobbet”