Svårt eksem, envis rethosta, värkande händer och graviditetsproblem. Frisöryrket må vara glamoröst på ytan men arbetsskadorna är allt annat än läckra. Och många drabbas tidigt i arbetslivet. Dessutom är kunskapen dålig om vad som orsakar arbetsskadorna.

– Visst misstänker vi att det är kemikalierna som är boven. Men vi utesluter inte att det kan finnas en stressfaktor som påverkar hälsan. Många frisörer är egenföretagare som jobbar under stort tryck, säger Lars Rylander, docent i epidemiologi vid Lunds universitet.

Han har grävt ner sig i frisörernas arbetsmiljö i snart tio år. I tre olika studier har han tittat på hur kvinnliga frisörer har lyckats bli med barn och sedan hur graviditeterna har gått. Genom att jämföra graviditeternas längd, barnens vikt och missbildningar har han kommit fram till att yrket ändå inte är helt ofarligt.

– Vi ser framför allt att många frisörer föder barn med något lägre födelsevikt. Men det är svårt att ha något riktigt bra att jämföra med och därför håller vi nu på med en studie där vi tittar på frisörernas systrar och halvsystrar, säger Lars Rylander som samtidigt är noga med att han inte vill skrämma upp dem som jobbar i branschen eftersom avvikelserna är måttliga.

Annan syn
Skrämd var dock precis vad hans forskarkollega blev när hon tittade närmare på risken för att få handeksem.

– Frisörerna tar lite för lätt på riskerna. Att hantera farliga ämnen är det första man lär sig som kemist, annars får man inte labba.

Men ute på salongerna kunde jag se frisörer som använde gamla och ibland spruckna handskar eller vände dem ut och in, berättar Marie-Louise Lind, som jobbar med arbets- och miljömedicin på Stockholms läns landstings centrum för folkhälsa.

Både problemet och lösningen  är enkla när det gäller just eksem: Det gäller att inte få kemikalierna på händerna. Olika sorters handskar skyddar oftast bra, men det är inte alla som använder det. En del återanvänder gamla handskar, och ofta kommer det färg på andra ställen än i kundens hår.

Fel ordning
– Ett stort dilemma är också att de flesta frisörerna som vi har träffat inte vill klippa med handskar på. För att skydda sig borde de därför först klippa och sedan färga, men det är det få som gör, säger Marie-Louise Lind.

Även om hon gärna skulle se att arbetssättet lades om är hon mest intresserad av att få bort de mest allergiframkallande ämnena i branschen. Den processen har  än så länge gått segt.

– Vad det beror på kan man bara spekulera i. Men även jag har förvånats över att det har gjorts så få studier, även i andra länder.

Det handlar trots allt om en stor grupp yrkesarbetande kvinnor, säger Lars Rylander.

FAKTA: 2.000 fackanslutna
Handels organiserar cirka 2.000 av Sveriges uppskattningsvis 10.000 yrkesverksamma frisörer. Ytterligare ungefär 3.500 frisörer är egenföretagare, utan anställda, som är anslutna till arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna. Det saknas uppgifter om hur många av de yrkesverksamma frisörerna som är anställda.
Faktakälla: Handels.

FAKTA: Tre handfasta råd
1. Använd engångshandskar.
2. Använd inte handskar när du inte behöver det.
3. Byt handskar ofta.

Läs också: artikeln "Handskarna är så fula och otympliga"

Ladda ner: Marie-Louise Lind undersökning av frisörers risk för handeksem