/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/elinsjostrom1.jpg
Elin Sjöström har redan för examen hunnit stifta bekantskap med några av frisöryrkets vanligaste arbetsskador. Hon vet också att konkurrensen gör att arbetsmiljön ibland kommer i andra hand, men hon låter sig inte avskräckas. Foto: Thérese Ny.

Trots brist på jobb och bitvis usel arbetsmiljö köar unga tjejer till landets frisörutbildningar. Elin Sjöström i Sundsvall är en av dem, och hon har inte ens hunnit ta studenten innan hon fått smaka på yrkets baksidor.

– Värk i ryggen, nacken och händerna, hårstrån som tränger in under­ huden, den urusla arbetsmarknaden och all stress. Visst, om man tänker efter låter det ju konstigt att det verkligen är det här jag vill göra, säger Elin Sjöström.

Men hon är fast övertygad. Sedan hon gick i åttan har frisörgymnasiet hägrat, och när hon nu bara har ett års praktik kvar tills hon kan ta gesällbrevet tänker hon inte backa.

Inget att göra åt
– En kompis blev allergisk mot vatten under sista året, det var ju bara att lägga av. Och efter det blev jag mycket noggrannare med att använda handskar. Men samtidigt är det helt omöjligt att följa allt de lär oss i skolan.

– I och med att så många slåss om jobben är det få som vågar kräva ergonomiska arbetsplatser med bra fläktar och golv.

– Och hur vi jobbar, i vilken ordning vi färgar och klipper, utgår från vad som är mest effektivt. Så det är det få som vill ändra eftersom konkurrensen om kunderna är så hård.

Osnygga och otympliga
Sista utvägen, att skydda sig, skrotar Elin Sjöström också.

– Ska man vara riktigt realistisk borde vi ha både munskydd, handskar och ordentliga skyddsdräkter. En utstyrsel som inte alls funkar. Många frisörer är ju lite modeförebilder för sina kunder, och bara handskarna är så fula och otympliga att vi många gånger väljer bort dem, konstaterar hon.

Som 18-åring har hon upp emot 45 år kvar att jobba före pensionen, men hon räknar redan nu med yrkesskador.

– Om 20 år ska jag äga flera salonger och ha gått vidare, kanske som färgtekniker. Jag har haft problem med ryggen  tidigare och även om den är bra nu så är det här ett jobb som sliter ut en. Och hur mycket jag än tycker om det här yrket är det inte värt att riskera hälsan för, inte för en lön på 18.000 till 19.000.

Läs också: artikeln "Kemikalier och stress faror för frisörer"