HTF gick på torsdagseftermiddagen ut med beskedet att de varslar om strejk inom tio dagar.

– Det bud arbetsgivarna har lagt är helt enkelt för dåligt. Både när det gäller individgarantin och hur man har fördelat nivåerna inom det tillgängliga löneutrymmet, säger tjänstemannaförbundet HTF:s förhandlingschef, Tommy Mases.

Ett stort bekymmer för HTF är löneökningarna för de allra yngsta och lägst avlönade, den så kallade 20-årslönen. Att arbetsgivarna dessutom vill att merparten av löneökningarna ska fördelas i lokala förhandlingar rådet det fortsatt djup oenighet kring.

Svårigheterna för medlarna att arbeta vidare mot en lösning ska också ses mot bakgrund av att arbetsgivarna också avvisat det senaste medlarbudet.

I den första delen gäller varslet total arbetsnedläggelse och blockad mot bland annat IKEA Svenska AB, ICA Sveriges Centrallager, Ahlsell ABs Centrallager samt Onninen ABs huvudkontor och lager. Cirka 1.500 HTF-medlemmar berörs av varslet.

I nästa omgång drabbar konflikten 13 nya företag och slutligen den 21 maj hotar HTF med att samtliga 50.000 medlemmar på handelns område tas ut i strejk.

Fakta: Strejkkvarsel

Ahlsell, centrallager Hallsberg
Tibnor, centrallager Köping
Oninnen, huvudkontor Örebro, centrallager Örebro
Ica Sverige, centrallager Västerås
B & B Tools Services, samtliga enheter
Ikea Svenska, samtliga lagerenheter
Axfood, ekonomienheten i Husqvarna/Jönköping
Axfood Närlivs, Örebro, Linköping, Stockholm/Årsta, Borlänge
Ellos, IT-avdelning, Drift, Viared (Borås)

Läs också: Tommy Öbergs analys "Ödesfråga för kvinnorna"