Klassiska kunskapsluckor
Ta reda på vad som gäller så slipper du bli lurad. Det rådet får alla ungdomar på väg ut i arbetslivet från Jerry Adbo, ungdomsansvarig på LO-distriktet i Stockholm.
Det är mycket att tänka på för unga som börjar jobba. Det gäller att veta vilka regler som gäller och vilka rättigheter man har, säger Jerry Adbo som ansvarar för ungdoms- och utbildningsfrågor på LO-distriktet i Stockholm. Han arbetar bland annat med att informera gymnasieelever om hur arbetslivet fungerar, och informationen behövs.
– Kunskapen om arbetslivet är skrämmande dålig bland ungdomar. Det är synd eftersom det gör att många unga luras, utnyttjas och råkar illa ut när de får sina första jobb, säger han.
När Jerry Adbo besöker gymnasieskolorna möts han av en rad frågor. De flesta handlar om lön, arbetstider och svartjobb. LO har som mål att alla gymnasieelever ska få information från facket, men det är svårt att uppnå. Jerry Adbo tycker att mer arbetsmarknadskunskap behövs i den vanliga undervisningen.
– Ett visst mått av arbetsrätt borde alla få med sig från skolan. Det behövs för att man inte ska riskera att få en dålig start i arbetslivet, säger han.
FAKTA: Tolv steg mot ett tryggt arbete
LO:s checklista för dig som är ny i arbetslivet:
1. Får du rätt lön? Kolla med facket vad de anställda på arbetsplatsen eller inom yrket tjänar innan du skriver på kontraktet.
2. Du har rätt att få ett anställningsbevis. Där ska följande uppgifter finnas med: personuppgifter, anställningsform (tillsvidare eller visstid), arbetets omfattning (hel- eller deltid och antal timmar i veckan), befattning, huvudsakliga arbetsuppgifter, lön, om företaget har kollektivavtal och om det finns särskilda villkor, till exempel avdrag för lunch.
3. Fråga facket om arbetsplatsen har kollektivavtal och om det finns några lokala avtal som du borde känna till.
4. Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal måste du själv, eller med hjälp av facket, förhandla om ersättning för övertid och obekväm arbetstid. Det regleras annars i kollektivavtalet.
5. Om företaget inte har kollektivavtal är det också viktigt att kontrollera vilka försäkringar och pensionsavtal företaget har. Om arbetsgivaren saknar försäkringar kan du kontakta ett försäkringsbolag för att få råd om vad du behöver.
6. Kräv lönebesked, ett kvitto på lönen, och läs igenom det noga. Kontrollera att du får rätt lön och semesterersättning (du har rätt till minst tolv procent som ska redovisas separat på lönebeskedet), att skatt är dragen och att sociala avgifter betalas in.
7. Särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter gäller om du är under 18. Du får till exempel inte utföra farliga jobb, eller jobba ensam. Ta reda på vad som gäller och säg ifrån om din arbetsgivare bryter mot reglerna.
8. Tacka nej till svartjobb. Det är olagligt och riskerna att du blir lurad och far illa är stor. Svartjobbare omfattas inte av det skydd
och de försäkringar som gäller andra arbetstagare.
9. Kräv lön och gör upp om den i förväg om du blir erbjuden att provjobba.
10. Gå med i a-kassan så fort du kan. Du måste ha varit med ett år för att få ersättning.
11. Om du lämnar ditt jobb har du rätt till ett skriftligt arbetsintyg. Det är bra att ha när du säker andra jobb.
12. Ta kontakt med facket om du undrar något, eller sök information på fackförbundens hemsidor. LO har en hjälptelefon och en hemsida med information för ungdomar.
Läs också: LO:s tips till den som är ung i arbetslivet