/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/vasalopp.jpg
Mats Morin åker för LO Borgens IF. Han har startnummer 7119. Du kan följa hans jakt på en bra placering på Vasaloppets resultatsida på internet. Foto: Fredrik Persson.

Med extra hård slutträning i kroppen är LO-ekonomen Mats Morin redo för årets Vasalopp. Och med fem Vasalopp bakom sig delar han gärna med sig av grundläggande råd.

– Det handlar naturligtvis om att gilla skidåkning, och konditionsträning. Då är Vasaloppet den perfekta kombinationen, man åker hela dagen, och blir servad hela dagen.

Mats Morin har alltid gillat skidor. På senare år har Vasaloppet blivit en extra krydda där tävlingsmomentet är starkt även om tätplatserna är långt borta.

På söndag är det dags för hans sjätte Vasalopp på lika många år och när LO-Tidningen frågar om viktiga råd framstår goda förberedelser och bra planering som absolut oundgängligt.

Nödvändiga bullar
– Slarva inte med matkontrollerna. Se till att verkligen ta en bulle vid varje kontroll och drick blåbärssoppa, gärna flera muggar
varje gång, då behåller man energin i kroppen, säger han.

Grundläggande är dock träningen. Sådär 40 mil bör man ha åkt under försäsongen, anser han.

Men oavsett hur vältränad man är så är de sista två milen ett rent h-e, enligt Mats Morin, och samtidigt är den första halvmilen enkel.

– Då är det så trångt så man står still i första backen. Och då ska man inte stressa och gå ut i lössnön. Man bränner krafter och tjänar knappt någonting.

Att klara starten och den första smala kurvan är en konst i sig. Där råder ofta kalabalik.

– Se till att inte stavarna bryts av. Man måste försvara dem kraftfullt, ibland handgripligen, skrika åt folk och knuffa undan folk, för det är verkligen trångt.

Botten att börja sist
Mats Morin har också ett viktigt råd till förstagångsåkaren.

– Undvik att starta i sista startgrupp. Åk i stället något seedningslopp tidigare under säsongen. Den tid man då får ger ett startnummer i Vasaloppet som motsvarar ens kondition. Och åker du fler lopp blir du seedad efter hur det gick förra gången. Men
att starta i den sista gruppen är knappast någon höjdare. Det är väldigt rörigt.

Mats Morin startar själv i startled sju och brukar gå i mål på runt plats 7.000, med fler bakom än framför sig. Tiden brukar hamna på mellan sju och åtta timmar.

Andra bra råd är att valla rätt, äta innan, gå på toaletten innan, det är ju en heldagsutflykt det handlar om. Men om förberedelserna är de rätta och om stavarna inte knäcks så är Vasaloppet, enligt Mats Morin, en ren njutning.

– Det är en tjusning är att åka. Att glida fram i en härlig natur, i skogarna och över myrarna, med oerhört fina skidspår.

– Och när jag har åkt halvvägs brukar eliten gå i mål. Just när jag brukar passera Evertsberg hör jag upploppet i högtalarna. Det är kul det också.

FAKTA: Vasaloppet
1922 körde 119 skidåkare det första Vasaloppet. 22-årige Ernst Alm, IFK Norsjö, vann på 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder. 1923 blev Margit Nordin, Grängesberg, första kvinnan i loppet. Efter målgång förbjöds kvinnor, men från 1981 är de välkomna igen. 1943 tog debutanten Nils Mora-Nisse Karlsson sin första Vasaloppsseger på tiden 5.47.10. Han vann nio gånger.
1998 blev Peter Göransson, Åsarna IK, tidernas snabbaste Vasalöpare på 3.38.57. På söndag körs det 82:a Vasaloppet. 15 734 skidlöpare är anmälda.

Läs också: nyhetsartikeln ”Han plågade sig i mål”.