Drömjobb för nattuggla
Det är något speciellt med natten, säger Pamela Taivassalo. De stora tankarna får plats. Foto: Claudio Bresciani. |
ARBETSTIDEN. – En röst i natten, den tv-serien diggade jag. Sedan dess har jag alltid velat jobba på natten, säger Pamela Taivassalo.
Hon går in i studion, sätter på sig hörlurarna. När de röda siffrorna visar 00.02.30 är det dags.
Efter semestern i Havanna i somras tyckte Pamela Taivassalo att Helsingfors var lite småtråkigt. En jobbannons från Sveriges Radios nattprogram Vaken kändes som klippt och skuren.
– Hur skulle det vara med lite äventyr? frågade hon familjen.
Natten när LO-Tidningen besöker henne i radiohuset i Stockholm ska hon prata om ett nytt barnprogram, sportbehåar och spinna vidare på läsarkontakter. Tio minuter i midnatt kollar hon sändningsdetaljer med P3. Åtta minuter före midnatt klipper hon de sista inslagen, fyra minuter i kollar hon e-posten.
Rullar igång
När Ekot går på 00.00 blir hon blek och stel: Nervositeten kommer en kort stund före varje sändning. Efter nyheterna skjuter hon upp spaken för Vaken-vinjetten, hälsar lyssnarna välkomna och kör igång nattens första låt. Så plockar hon av sig lurarna. Pustar ut.
– Så. Nu är vi igång.
Många nätter genom åren har hon varit vaken. Lyssnat på musik, läst böcker, skrivit brev, tittat på tv, pysslat, snackat, umgåtts, ”gått omkring och lurat”.
– Redan när jag var liten hade mamma problem att få mig i säng. Och ur säng.
En nattuggla är hon. Det är något speciellt med natten, säger hon. Tempot är inte lika högt, men ändå blir det nästan mer gjort. Det är inte fullt av kolleger att umgås med, inget annat än jobbet pockar på uppmärksamheten. Lyssnarna är en salig blandning av dem som annars lyssnar på P3, P4 och P5. Ämnena kan vara precis vilka som helst. Folk ska hållas vakna.
– Jag brukar tänka på olika typer som lyssnar. Den där åldringen som ligger vaken hela natten, de som jobbar på fabriker eller varv, lastbilschaufförerna, sjukvårdspersonalen, studerande och vakande nyblivna föräldrar.
Vakna lyssnare
Ett fint minne var när hon pratade om en 74-årig man som klättrat in genom fönstret och räddat en 86-årig grannkvinna. Då ringde telefonen och en kvinna sa: Jag var bara uppe och drack vatten och hörde att ni pratade om mig. Och så fick Ulla berätta sin egen version av händelsen. Pamela Taivassalo känner samhörighet med andra nattjobbare.
– Det blir som en klubb. Vi-som-är-vakna-på-nattenklubben. Samma praktiska problem, när vi sover är andra vakna. Vi jobbar för varandra, på olika sätt.
Känslan hon fick av den amerikanska tv-serien En röst i natten, om den radiopratande före detta polisen, biter sig kvar fast på riktigt nu. Att folk ringer in om banala saker eller stora allvarliga problem. Att det alltid finns någon som lyssnar. På natten får de stora tankarna plats.
– På samma sätt som att när en människa som riktigt vill tänka till kan åka till en stor ödslig strand och titta på havet, så kan man ge sig ut i nattens mörker, funderar Pamela.
Larmrapporterna om nattarbete tar hon på allvar. Hon försöker röra på sig och äta bra och alltid få en ordentlig dos dagsljus. I morse väcktes hon av solen och hennes första tanke blev att hon måste ut innan solen försvann bakom ett moln.
Lugn start
Annars är morgnarna kravlösa:
– Jag älskar det där att kunna vakna utan att behöva rusa. Man har uppvaknandet för sig själv.
Framåt fyra hämtar hon dottern på fritids och så får de kvällen ihop. För familjen har hon mer tid nu, även om det är svårare att fixa umgänget med kompisar.
Ibland tittar hon på någon deckare på tv, och vaknar upp till eftertexterna utan att veta vem som är skyldig. Tröttheten har kommit smygande. Men på arbetstid brukar det gå bra, ibland kan hon ta en snabb tupplur. Värst är att lämna hemmet på kvällen, pojkvännen och dottern.
– Men genast på tunnelbanan börjar jag se fram emot sändningen och vad den ska handla om och då känns det kul.
FAKTA: Pamela Taivassalo
Ålder: 35 år.
Jobbar som: Nattradiopratare på Vaken som sänds i P3/P4/P5. Vikariat till sista mars.
Idealiska arbetstider: Kvälls- och nattjobb.
Lön: Runt 25.000 kronor plus varierande ob-tillägg, cirka 5.000 kronor.
Intressen: Fotbollsspelande supporter. Håller på Arsenal, Hammarby och IK Myran (från uppväxtorten Kronoby i Österbotten).
Familj: En sjuåring. Har haft henne som ensam sen första början. Hann gå fyra veckor i ettan i Finland, ”skulle aldrig ha flyttat om jag inte visste att hon hade lätt att få kompisar”. Pojkvän som uppgraderades till sambo vid flytten till Sverige i höstas.
Arbetstider: Sju nattpass 20.20-05.00, fem morgonpass 22.20-06.30, och fem dagpass 09–17 i varje fyraveckorsperiod.
FAKTA: Risker med nattarbete och skiftarbete
• Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, mag- och tarmsjukdomar, bröst- och testikelcancer.
• Akuta sömnstörningar. Kraftig sömnighet, sänkt prestationsförmåga och ökad olycksrisk, framför allt sen natt och tidig morgon.
• Risken för bilolycka höjs fem till sex gånger på sennatten. Funktionsnedsättningen motsvarar 0,5 promille blodalkoholhalt. Attacker av mikrosömn.
• Sociala störningar, där kvinnor verkar drabbas hårdare än män på grund av större ansvarstagande för familj.
Läs också: reportaget ”I otakt med stämpeluret”
Läs också: reportaget ”Musik till varje pris”
Läs också: reportaget ”Hon kan njuta 30 dagar i sträck”
Läs också: nyhetsartikeln ”Att kunna styra viktigast”
Läs också: mer på Arbetsmiljöverkets hemsida om hur arbetstidslagen fungerar