Ulrika blev het på julgröten
När kollegan ringde efter julfesten sa ”jag älskar dig” visste Thord Lindskog inte vad han skulle göra. I dag är de gifta och har barn, liksom två av deras kollegor.
Visst hade han märkt att hon sneglat lite på honom över matvarorna. Och de hamnade alltid bredvid varandra på företagsfesterna, men Thord Lindskog blev ändå förvånad över den plötsliga kärleksförklaringen.
– Jag blev generad och tänkte vad blir det av detta, berättar han i personalrummet på Coop Nära på T-centralen i Stockholm.
Dejtade till slut
Han och Ulrika hade varit kollegor i butiken i fyra år innan hon berättade vad hon kände. De pratade aldrig om telefonsamtalet på jobbet, men Thord la märke till Ulrika på ett nytt sätt. Ett halvår senare bjöd han ut henne, och efter ytterligare ett drygt år var de gifta och hade fått en son.
I början höll de sin kärlek hemlig, men när de berättade att de var ett par möttes de bara av gratulationer. Arbetskamraterna har aldrig haft några invändningar, vilket kan bero på att Thord och Ulrika håller isär privat- och arbetsliv.
– På jobbet är vi kollegor. Vi pratar inte om privata saker och håller inte på och pussas eller så. Det får man sköta hemma.
Att hålla isär kärlek och arbetsliv är extra viktigt för Thord som även är facklig företrädare på arbetsplatsen. För att ingen ska misstänka att han gynnar Ulrika lämnar han över allt som rör henne till lokalavdelningen.
Blir särbehandlade
Thord ser nästan bara fördelar med att ha sin fru på jobbet. Han tycker att de förstår varandra bättre när de delar arbetsdagen och att det är lättare att lösa praktiska frågor som hämtning och lämning på dagis.
Enda problemet är att arbetsgivaren inte sett lika positivt på kärleken. Enligt Thord har han och Ulrika, liksom det andra kärleksparet på arbetsplatsen, fått sämre arbetstider som försvårar vardagslivet. För Thord och Ulrika är problemet löst, men för de andra paret pågår fackliga förhandlingar.
Läs också: artikeln "Kärlek är blind men inte chefen"