Mycket talar för att årets avtalsrörelse blir hårdare än på flera år. Fackförbunden är också väl rustade för strejk, tack vare en positiv utveckling av börsen.

Tonläget i årets avtalsrörelse är högt uppskruvat. När Teknikföretagen växlade sina avtalskrav med facket före jul, konstaterade arbetsgivarorganisations förhandlingschef Karl Olof Stenqvist att parterna står längre i från varandra än någonsin. Många företag gör också stora vinster, samtidigt som diskussionerna om styrelsearvoden och direktörslöner är i full gång. Det gör stridsviljan god, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om.

En annan faktor som kan höja strejkrisken är att Fackförbunden har råd med konflikter. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter, DN, har börsuppgången gjort att flera fackförbund har mångmiljardbelopp i skattkistorna. Tjänstemannafacket Sif tillhör de rikaste förbunden med finansiella tillgångar på uppskattningsvis 14 miljarder.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt att vi har ett stort kapital i ryggen så att vi inte behöver tveka om att gå in i en konflikt av ekonomiska skäl, säger Sif:s ordförande Mari-Ann Krantz till DN.

Även LO-förbund har tjänat på börsuppgången. DN beräknar att IF Metall har 6, 5 miljarder i kassan, en ökning med en halv miljard det senaste året. Kommunal har ökat sina finansiella tillgångar med lika mycket till 3,5 miljarder. Byggnads har runt 2,5 miljarder och SEKO 1,35 miljarder i sina kassakistor.

Läs också: nyhetsartikeln "Forskare varnar för strejkvåg"