Årets Augustprisvinnare har nu utsetts i klasserna skönlitteratur, facklitteratur och barn&ungdom.

Susanna Alakoski skrev årets bästa skönlitterära bok, romanen Svinalängorna. Trots att det var hennes debut besegrade hon i finalomgången såna storfräsare som Göran Sonnevi, Lars Gustafsson och Jonas Hassen Khemiri.

Cecilia Lindqvist – som på åttitalet tilldelades det allra första Augustpriset för Tecknens rike – beskriver i boken Qin sin egen relation till detta uråldriga stränginstrument och tecknar dess historia.

Per Nilsson, en av Sveriges skickligaste berättare alla kategorier, tecknar i Svenne ett tänkbart scenario för hur det kan komma att gå till när Sverige får ett rasistiskt parti som bakom en rumsren fasad firar stora politiska framgångar.

Läs mer!
Alla tre böckerna har också det gemensamt att de recenserats i LO-tidningen. Dessutom gjorde Erik Larsson för några veckor sen en intervju med Susanna Alakoski. Läs intervjun. Hon är också aktuell som redaktör för antologin Tala om klass, en recension av David Ericsson.

Gabriella Håkansson kallade Alakoski ”en suverän debutant” och karakteriserar boken med orden ”så jävla bra”. Läs hela recensionen.

Alakoskis debutroman finns även som radioföljetong på Sveriges Radios hemsida. Klicka här för att höra Svinalängorna.

Bengt Eriksson hyllade boken om Qin genom att ge detaljerade läsanvisningar. Först ska man lära sig den historiska bakgrunden. Sen är det dags att lyssna på den medföljande cd-skivan. Läs hela recensionen.

Erik Löfvendahl var imponerad av det litterära hantverket i Per Nilssons skildring av en vanlig kille som blir partisekreterare i ett främlignsfientligt parti. Särskilt berömde han att bokens roll som varningsklocka förstärks av hur förrädiskt lätt det är också som läsare att lockas med av den rasistiska retoriken. Läs hela recensionen.