Turkiska facket hoppas att EU ska bana vägen
Suleyman Celebi på turkiska centralorganisationen Disk. Foto: Ann Eriksson. |
Turkiet respekterar inte de fackliga rättigheterna. Trots starka internationella protester har regeringen inte ändrat regler som hindrar fackligt medlemskap. Centralorganisationen Disks ordförande Suleyman Celebi hoppas på EU även för de fackliga rättigheterna.
Disks huvudkontor finns i Sisli, i centrala Istanbul, där trafikstockningar tillhör vardagen. Huset ser modernt ut. En man i mörk kostym tar emot i den enkla receptionen. I sammanträdesrummen hänger porträtt på generalen Kemal Atatürk, som grundade den turkiska republiken på 1920-talet. Hans porträtt finns överallt hos såväl arbetsgivare som fack, i skolor, på universitet och företag.
Suleyman Celebi bär på ett stort trauma, tillsammans med flera i den fackliga ledningen. De blev fängslade och torterade när militärerna tog makten genom en statskupp 1980. Disk förbjöds efter en av de största rättegångarna i historien. 1.477 personer var misstänkta och ett av brotten var att de firade första maj som ansågs vara en kommunistisk högtid.
Flera hundra fackföreningsmänniskor genomled långa fängelsestraff och svår tortyr i form av elchocker och att huvudet doppades i vatten så länge att offret nästan kvävdes. Suleyman Celebi satt i fängelse under fyra år. Men han vill inte prata om vad den fysiska och psykiska tortyren gjort med honom.
– Jag var stark för jag försvarade yttrandefriheten och andra mänskliga och fackliga rättigheter. Därför har jag kunnat lägga all smärta åt sidan, säger han.
Viktigt peppande
Stödet från bland andra svenska fack var mycket viktigt, betonar han. I slutet av 1990-talet återuppstod Disk som facklig centralorganisation, men den har ännu inte nått det medlemsantal och det inflytande den hade före militärkuppen. Disk har i dag cirka 390.000 medlemmar, varav inte ens hälften omfattas av kollektivavtal.
Under tre år har över 4.000 medlemmar avskedats på grund av medlemskapet, och flera företag är stämda.
– Disk ska stå fri från kapitalet, staten och politiska partier. I valen stödjer vi socialdemokratiska och socialistiska partier, men inget särskilt, säger Suleyman Celebi.
Han vill ena den turkiska vänstern och kanske bilda något nytt. Men sådant tar tid. Inte minst inställningen till EU-medlemskapet skiljer många vänsterpartier åt.
Flera av partierna längre ut på vänsterkanten är direkt fientligt inställda mot EU. ”EU och USA vill bara ha dina pengar” står det på det marxist-leninistiska partiets affischer i de fattigaste områdena i Istanbul. Suleyman Celebi är en varm anhängare av EU-tanken och är med i grupper inom ramen för den Ekonomiska och sociala kommittén som blivit möjligt när Turkiet accepterades som möjlig EU-medlem.
Mycket har hänt i lagstiftningen som stärkt de mänskliga rättigheterna och kvinnornas ställning. Men det finns en del kvar, och för de fackliga rättigheterna återstår allt, betonar Suleyman Celebi. Turkiet kritiseras återkommande av FN-organet ILO och av Fria fackföreningsinternationalen för att bryta mot grundläggande rättigheter. Regeringen har tagit fram förslag på ändringar som ännu inte gått igenom parlamentet.
För krångligt
Disk vill att det blir lättare att bli medlem. Alla måste i dag gå till en lokal myndighet för att bli registrerad i fackförbund, något som inte krävs för medlemskap i andra organisationer. Många som vill registrera sig får ta ledigt, kanske tvingas sjukskriva sig och förlora sin lön eftersom myndigheten bara är öppen på dagarna. De måste också betala en registreringsavgift på cirka 150 kronor.
– Den här ordningen tillhör inte ett demokratiskt land, säger Suleyman Celebi.
För att facken ska kunna förhandla om ett kollektivavtal måste 51 procent av de anställda på arbetsplatsen vara medlemmar. Dessutom måste minst tio procent av arbetarna i den berörda sektorn över hela landet vara medlemmar i samma fack.Processen runt ett kollektivavtal är komplicerad och utdragen och slutar ofta i domstol. Suleyman Celebi säger att förhandlingarna kan ta sju år eftersom arbetsgivaren ofta ifrågasätter om 51 procent är medlemmar.
I en rapport från EU uppges att av 11 miljoner arbetare som har ett anställningskontrakt omfattas bara en miljon av kollektivavtal. Det är dyrt att vara medlem i facket. En dags lön i månaden betalar man, men Suleyman Celebi säger att alla inte behöver betala. Bara de som fått fördelar av sitt fackförbund, som ett kollektivavtal.
FAKTA: Disk näst störst
Disk är en förkortning av Turkey devrimci isci sendikalari konfederasyonu. Devrimci betyder revolutionär. I den engelska översättningen har revolutionär ersatts av progressiv. Disk är den näst största av fyra fackliga centralorganisationer i Turkiet. Türk-is är störst, men anklagas för att stå nära staten. Hak-is är det muslimska alternativet och Kesk organiserar offentlig anställda.
Läs också: en intervju med författaren Yesim Arat
Läs också: nyhetsartikeln "Kollektivavtalet – en turkisk hägring"