Brusvall fått ett jobb. Trots att han har en magisterexamen i ekonomi har det varit svårt att få fäste på arbetsmarknaden.

– Man blir ganska uppgiven efter en tids arbetslöshet, säger han.

Första sommaren efter examen åkte han runt och fyllde på kaffeautomater. Efter det har han i perioder arbetat på ett företag som sysslar med flyttstädning och som lärarvikarie.

Peter Brusvall vänder sig mot att det före utbildningsstart inte finns någon ordentlig information om vilka utbildningar som kan ge jobb. En av slutsatserna han dragit som arbetslös är att det finns för stort glapp mellan universiteten, arbetsförmedlingen och arbetsgivarna. Han tycker att framför allt universiteten lever i en egen sluten värld. Peter Brusvall vill se mer av samarbete.

Okunskap blir hinder
–Ett annat problem är att arbetsgivare inte vet vad exempelvis min examen innebär. De förstår inte vad jag kan.

Under arbetslösheten har han sökt mer än 200 jobb. Nu är det en praktikplats som ska övergå i en anställning på ett konsultföretag och han kommer till viss del att få användning för sin utbildning.

– Det är jätteskönt. Nu känns det som det finns en framtid.

Till höst hoppas 26-åringen kunna flytta ifrån sina föräldrar, i Stockholmsförorten Bandhagen, och han vill gärna kunna köpa något mer än det allra nödvändigaste.

Läs också: Statistik, lögner och arbetslöshet