Hjälplinjen får 100 samtal i veckan
Det är lättare att få sommarjobb i år. Antalet jobb har ökat med runt 25 procent.
– Det är positivt att flera unga kan få kontakt med arbetsmarknaden, säger Markus Kristiansson. LO:s ungdomssekreterare och ansvarig för LO:s hjälptelefon.
Han vill samtidigt passa på att ge ungdomar råd om de stundande feriearbetena. Första av allt ska de se till att få ett anställningsbevis, där lön, arbetstider och arbetsuppgifter finns inskrivna.
– Anställningsbeviset är en trygghet. Om det blir konflikt med arbetsgivaren visar det att man arbetat hos arbetsgivaren, säger Markus Kristiansson.
Redan är det runt 100 sommar-jobbande ungdomar som hör av sig till hjälptelefonen varje vecka. Många av dem som hört av sig hittills i år är anställda av Fru Bär AB för att plocka jordgubbar. Frågorna har handlar om arbetstiderna, som är 10-14 timmar per dag, lönen, som är runt 50 kronor i timmen och att de inte fått anställningsbevis.
Pengar enda valutan
Inför sommarjobben vill Markus Kristiansson också påminna om att kolla om det finns försäkringar, söka skattejämkning, ha koll på semesterersättning och att lönen verkligen är pengar som går in på ett konto.
– Det har hänt att ungdomar fått betalt med Bingolotter, en X-Box eller en cykel, säger Markus Kristiansson.
I år har de till Ams anmälda sommarvikariaten och feriear-betena ökat med 12.000 platser till 64.000 jämfört med förra året. Nu är det inte alla dessa jobb som passar skolungdomar – en del av dem kräver yrkeskunskap och en viss ålder. Enligt Ams prognoschef Tord Strannefors går dock inte alls alla sommarjobb genom arbetsförmedlingarna. I vanliga fall annonseras 30 procent av jobben genom förmedlingarna och Tord Strannefors bedömning är att det är en lägre andel av sommarjobben som går genom arbetsförmedlingarna. Det betyder att det finns minst 200.000 sommarvikariat och feriearbeten i år.
Tord Strannefors säger att ökningen av antalet sommarjobb beror på flera saker. Det är den uppgående konjunkturen, kom-
munernas förbättrade ekonomi och en optimistisk syn på kommande privatkonsumtion.
FAKTA: Tänk på det här
• Anställningsbevis.
• Försäkringar – om det inte finns kollektivavtal.
• Rätt ålder på rätt plats – för en del jobb krävs en viss ålder.
• Skattejämkning – på inkomster under 16.800 kronor behöver man inte betala skatt.
• Semesterersättning, minst tolv procent av lönen.
• Lön i pengar.