Tillbaka på jobbet med statligt stöd
Först en riktig anställning som partiombudsman i två år för Ung vänster. Två år senare tillbaka som partiombudsman för vänsterpartiet. Den här gången på vikariat och statligt subventionerad med förstärkt anställningsstöd.
Joel Karlsson i Piteå är nöjd med vikariatet. När tjänsten annonserades ut hade han varit inskriven på arbetsförmedlingen i två år och hade därmed rätt till förstärkt anställningsstöd vilket han berättade när han sökte jobbet.
– De hade nog anställt någon även om de inte hade fått det subventionerat. Poängen är väl att vi som är långtidsarbetslösa ungdomar kan behöva den fördel som anställningsstödet innebär för att få jobben, säger Joel Karlsson.
Lättare få in fot
Han tycker att anställningsstödet är ett bra sätt att få arbetsgivarna att anställa utan att behöva rucka på anställningsskyddet eller sänka arbetsgivaravgifter. Nu har han avtalsenlig lön och kommer in i a-kassan igen.
– Jag är tillbaka på banan och kan bygga upp en trygghet. Jag kommer ju att söka många jobb framöver och nu får jag mer arbetslivserfarenhet med mig. Det är svårt att få jobb och viktigt att någon tar ansvar för att stärka ens koppling till arbetsmarknaden, säger han.
Själv varvade han sin tvååriga arbetslöshetsperiod med arbetsmarknadsutbildning inom sågverksindustrin. Men då branschen åkte ner i en svacka just när han var färdig blev det aldrig mer än timanställningar.
– Komiskt nog blev jag uppringd av sågverket i Piteå dagen efter att jag fått vikariatet som ombudsman. De berättade att det var dags att börja anställa igen.
Läs också: Minst 140.000 jobb betalas med bidrag