Stor kvinnodemonstration i Istanbul
Trots demonstrationsförbud gick tusentals kvinnor i Istanbul ut på gatorna för att demonstrera mot mäns våld mot kvinnor. Men flera passade även på att protestera mot de hårda undantagslagarna som regimen infört.
Beväpnade med trummor och plakat samlades, den 25 november, tusentals kvinnor i närheten av Taksimtorget i Istanbul för att uppmärksamma internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor.
– Vi är emot patriarkatet, emot sexism och våldet mot oss kvinnor, sa en demonstrant till Arbetet Global som var på plats under manifestation.
Runt demonstranterna stod kravallutrustad polis med tårgasbehållare på ryggen. Stora fordon med vattenkanoner på taket hade också körts upp på gågatan i city.
Seden kuppförsöket den 15 juli har Turkiet infört undantagslagar. Demonstrationer är förbjudna. Tidigare har det endast hållits mindre protestaktioner.
Myndigheterna var dock måna om att protestaktionen inte blev allt för känd bland allmänheten.
Innan manifestationen sökte polisen upp affärsinnehavarna och fastighetsägarna och uppmanade dem att inte släppa upp fotografer på taken.
– Det är oroliga för att det ska spridas bilder där man ser att det är många som vågar protestera, säger en lokal fotograf till Arbetet Global.
Eftersom det är förbjudit att demonstrera hävdade kvinnoorganisationerna att deras manifestation i själva verket var en utomhus-presskonferens , vilket är lagligt att hålla.
Flera av kvinnorna ropade också slagord mot regimens undantagslagar.
”Erdogan! Spring, spring, spring. Nu kommer kvinnorna” var en ramsa som hördes ifrån demonstrationståget.
Samma dag hölls flera liknade demonstrationer runt om i Turkiet.
I huvudstaden Ankara agerade dock polisen mot kvinnomanifestationen och ett tiotal personer greps, uppger lokal media.
Den turkiska staten har, enligt flera människorättsorganisationer, gått hårt fram.
Sedan kuppförsöket har 140 000 offentliganställda avskedats efter anklagelser om att tillhöra den så kallade Gülenrörelsen som påstås ligga bakom kuppförsöket.
Hundratals civilorganisationer har stängts, tusentals människor har fängslats och torterats, uppger Amnesty International och flera andra människorättsorganisationer.