Foto: Erik Larsson

Foto: Erik Larsson

Arbetet Global var med då papperslösa ockuperade restaurangen La Mamma i Paris för att få lagliga avtal för fem anställda. Efter nästan en månads ockupation backade arbetsgivaren. De fick sina avtal.

lamma-christ

Christine Kermoal från CGT Paris. Foto: Erik Larsson

– De fick allt. Full betalning, semesterersättning, övertidsersättning, kommenterar Christine Kermoal, från facket CGT Paris.

Någon öppnar dörren till pizzerian La Mamma i centrala Paris och ett sjuttiotal papperslösa skyndar in. Flaggor och banderoller lutas mot väggen och ägaren kommer upprörd ner från en trappa.

Arbetet Global var med den 1 oktober då restaurangen i Paris ockuperades och papperslösa krävde lagliga avtal för de som jobbade där (läs vår första artikel här). Under dag och natt ockuperades restaurangen.

Nu har de fem papperslösa som striden handlade om fått lagliga anställningsavtal och därmed tillstånd för att få arbeta i Frankrike.

I Frankrike är det betydligt vanligare än i Sverige att papperslösa går ut i strejk.

Tidigare skedde det knappt alls men 2006 gick några papperslösa på ett tvätteri i Paris ut i en strejk som de vann. De fick lagliga anställningsavtal och därmed också rätt att vistas i Frankrike.

Framgången gjorde att flera strejker utlöstes samtidigt som myndigheterna blev tuffare. Staten gav polisen direktiv om att noggrant kontrollera identitetshandlingar.

Polisen har visserligen rätt att gripa de som saknar tillstånd att vistas i Frankrike, men samtidigt säger arbetsmarknadslagstiftningen att de som arbetar har rätt att strejka, vilket skapat ett utrymme att gå ut i konflikt då migrationstlagstiftningen ställs emot arbetsmarknadslagstiftningen.

LÄS MER: Frankrikes papperslösa höjes sina röster

Papperslösa i EU

Tidigare uppskattningar tyder på att antalet papperslösa i Frankrike är mellan 200 000 och 400 000.  Men alla uppskattningar om antalet är mycket osäkra. I hela EU tros siffran ligga på mellan tre och sex miljoner.

2014 rapporterade de 28 EU-länderna att deras myndigheter upptäckt 625 000 människor som inte hade tillstånd att vistas i ett EU-land,  enligt migrationslagstiftningen. Men mörkertalet är stort och den senaste tidens ökade flyktingströmmar kan indirekt bidra till att antalet papperslösa i EU ökar.