Nio konstnärer undersöker arbetet
Vårt arbete på Lunds konsthall vill väcka tankar om arbetets villkor och hur de formar tillvaron. Men den höga ambitionen når inte fram.
Det börjar bra. Alldeles innanför entrén kan besökaren plocka ett snyggt utställningsprogram. Här gör konsthallschef och kurator en gedigen genomgång om tankarna bakom utställningen.
Vi får veta att Vårt arbete har lånat sin titel från 1978, då en utställning med samma namn undersökte bilden av arbetaren. Då låg fokus på det fysiska, i dag handlar arbete om så mycket annat. Brännande politik, feminism, gränslöshet, identitet, själva varandet. Det ska samlingen av dessa nio konstnärers verk belysa.
Och det fortsätter också bra. Vi möter Oliver Walkers One Euro. Filmer av människor som utför olika typer av arbeten visas på skärmar. Har man riktigt tur hinner man se alla sex parallellt, men då måste man pricka in det på några sekunder. Så fort går det nämligen för vd:n att tjäna sin euro.
Innan den rullar igen måste alla andra arbeta klart. Och den allra sista, en bomullsplockare på ett fält någonstans i Sydostasien, håller på i lite över en timme. Först då har han tjänat en euro. Det är starkt och berörande. Ett tydligt inlägg i samtalet kring globalisering och orättvisa. Men sedan blir det svajigare.
Förvisso följer flera spännande verk, min andra favorit är en danskoreografi vid ett löpande band. Men tyvärr försvinner mycket i begränsad teknik och utställningens brist på ett genomtänkt upplägg.
Ljud från högtalarna till flera videokonstverk dränks i sorlet från omgivningen. Verken visas ensamma, utan kommenterande texter intill. Eftersom många av dem är abstrakta riskerar besökaren att lämnas med ett slags frågande tomhet. Det är synd. För intentionen är ambitiös. Och temat viktigt att lyfta även inom konsten.
Tora Villanueva Gran
Utställning
Vårt arbete
Maja Bajevi, Berwick Street Film Collective, KP Brehmer, Revital Cohen & Tuur Van Balen, Jeuno Kim, Michala Paludan, Esther Shalev-Gerz, Mladen Stilinovi, Oliver Walker
Lunds konsthall