IF Metall: 400 jobb påverkas direkt när Ojnareskogen skyddas
Regeringen kommer i dag att besluta att Ojnareskogen på norra Gotland skyddas som ett Natura 2000-område, enligt flera källor. Det innebär att uppemot 3 000 jobb hotas, enligt IF Metall.
Regeringen har kallat till presskonferens med miljöminister Åsa Romson (MP) i Visby klockan 11. Samtidigt ska ett jobbpaket för Gotland presenteras, rapporterar Sveriges radio P4 Gotland.
Om Ojnareskogen naturskyddas innebär det att företaget Nordkalks planer på storskalig kalkutvinning sannolikt stoppas.
– Det är ett slag mot alla i kalkindustrin om det blir så. Vi räknar med att 400 jobb på Gotland och fastlandet påverkas direkt, och indirekt kan på sikt 3 000 jobb hotas, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.
Redan nu har gotländska företag ett femtontal uppsägningar som ligger vilande i avvaktan på beslutet, berättar han. Till det kommer Nordkalks egen personal som kan beröras, och underleverantörer, som exempelvis åkerinäringen. Men det är också en signal för den som vill investera på Gotland.
– Det problemet gäller alla industriinvesteringar där, säger han.
Om Ojnareskogen skyddas så kan det tolkas som att MP vunnit en seger över S i regeringen. Men vad S i så fall får i stället vet han inte.
– Det är en bra fråga, jag vet inte. Regeringen har ju svårt att fatta andra beslut än vad Naturvårdsverket och länsstyrelsen föreslår i sådan här ärenden. Det har kopplingar både till svensk lag och EU-lagstiftning. Men då tycker jag att vi har ett konstitutionellt problem, när en regering inte kan väga olika intressen mot varandra, säger han.
Att stoppa kalkbrytningen på norra Gotland är att exportera miljöproblem, tycker han.
– Om vi är överens om att kalk behövs för olika ändamål, som industri och miljövård, då undrar jag: varifrån ska vi ta den? Om vi tvingas importera kalk så är det inte schysst, att skeppa kalk över oceanen är att exportera ett miljöproblem, säger Anders Ferbe.
Olov Söderdahl, ordförande i föreningen bevara Ojnareskogen, är dock hoppfull.
– Vi tror att regeringen säger ja till Natura 2000-område. Då blir det stopp tills förhandlingarna är klara om det. Blir det natura 2000-område så får man inte göra vad som helst där, och det är förstås bra för oss som har försökt att stoppa det här i tio år. säger
På Nordkalk hoppas man på en kompromiss.
– Det område som föreslagits som Natura 2000-område är 10 000 hektar stort. Den planerade kalktäkten är 170 hektar. Vi ser att det finns stora möjligheter att göra Natura 2000-område och undanta kalkindustrin, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk till TT.
Nordkalk har hotat med skadeståndskrav om det planerade kalkbrottet inte blir av.
Kalkstriden på Gotland
Det finländska företaget Nordkalk är den ledande producenten av kalkstensprodukter i norra Europa. På norra Gotland bryter företaget 2,5-3 miljoner ton kalksten årligen. Det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen är på 170 hektar. Det är riksintressant för naturvården och en brytning riskerar att skada värdefull natur, bland annat vattnet i sjön Bästeträsk.
Men mot naturintressena står arbetstillfällen på Gotland. IF Metalls ordförande har varnat för att kalkindustrin på Gotland på sikt försvinner om Ojnareskogen skyddas.
Turerna har varit många:
2006 lämnade bolaget in en ansökan om kalkbrytning området Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland. Brytningsplanerna väckte starka protester.
2010 bestämdes att brytningen var tillåten, beslutet vann laga kraft.
2012 fick Nordkalk sitt tillstånd tillsammans med villkor för brytningen. Under sommaren stoppade miljöaktivister och lokalbefolkning avverkning av skogen i området. Tillståndet överklagades till Högsta domstolen.
2013 meddelade Högsta domstolen att en ny sammanhållen prövning av naturskyddsintressena ska göras, och ärendet skickades tillbaka till Mark- och miljödomstolen.
2014 gav Mark- och miljödomstolen tillstånd för verksamheten efter prövning av naturskyddsintressena.
Beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen. Förhandlingarna skulle ha ägt rum i april i år, men sköts upp, eftersom Naturvårdsverket förslagit att regeringen ska göra området till ett Natura 2000-område. Mark- och miljööverdomstolens vilandeförklaring av ärendet gäller till och med idag, den 31 augusti.