Europa har aldrig varit homogent, argumenterar ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Erik Larsson

 

Europa håller på att förlora sin själ. EU:s flyktingpolitik är skamlig, sa ärkebiskop Antje Jackelén på ett seminarium i Almedalen.

 Migrationen har varit en av de heta frågorna under Almedalsveckan.

– Var går gränsen för solidaritet, frågade Johan Wullt, presschef för EU-kommissionen i Sverige, då han höll ett offentligt samtal med Svenska Kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

– Ja, i alla fall inte där den är nu, svarade ärkebiskopen snabbt.

Frågan är aktuell i tider då tusentals flyktingar som försöker ta sig in i EU drunknar i Medelhavet samtidigt som allt fler EU-länder flaggar för en hårdare migrationspolitik.

Trots retoriken från nationalistpartier så tar EU endast emot en bråkdel av de flyktingar som kommer från exempelvis Syrien. Förra året tog unionen med sina 500 miljoner invånare emot knappt 200 000 syriska flyktingar. I Libanon som är ett land med endast fyra miljoner invånare finns i dag en miljon flyktingar.

– Det är skamligt att tusentals människor drunknar i Medelhavet. Det är skamligt att Europa ter sig som en fästning. Det är inte värdigt det europeiska idéarvet, sa Antje Jackelén.

Hon hänvisade till Jacques Delors som var EU-kommissionens ordförande under 80- och 90-talen och var en av dem som utformade grunden för det europeiska samarbetet.

Han sa att EU inte enbart får handla om praktiska frågor utan ett en union också måste bygga på en gemensam idé.

– Annars mister Europa sin själ, sa Antje Jackelén.

Enligt ärkebiskopen är det också en myt att Sverige och Europa är ett område med en homogen befolkning.

– Vi har den föreställningen, men invandringen har funnits hela tiden och varje gång vi säger att vi är ett homogent folk gör vi samerna osynliga.

Hon nämnde också Spanien och Portugal.

– Under många år har de haft en blomstrande mångkultur där muslimer och kristna levt ihop, sa Antje Jackelén.