Arbetslösa inser inte hotet
Inom de närmaste dagarna blir statens tillsynsmyndighet IAF klar med granskningen av hur Arbetsförmedlingen och a-kassorna har hanterat de så kallade aktivitetsrapporterna. Nu har samtliga 27 a-kassor och Arbetsförmedlingen svarat.
Den kortkorta sammanfattningen är att majoriteten av a-kassorna och Arbetsförmedlingen har olika uppfattning – framför allt när det gäller hur bra Arbetsförmedlingen har lyckats med att få ut informationen till de arbetslösa.
– Jag tror inte att någon struntar i att lämna in en aktivitetsrapport om han eller hon förstår vilka konsekvenserna blir, säger Roal Nilssen, föreståndare för Byggnads och Sekos a-kassa.
Han syftar på att den som inte rapporterar riskerar att hamna i den nya straffskalan i fem steg. Det första steget är en varning. Det femte är indragen a-kassa. Det går att hamna i det sista steget på fem månader.
– Om man är med i en a-kassa och betalar sin avgift är det rätt korkat att strunta i kravet på att lämna in en aktivitetsrapport, om man vet att man kan bli av med ersättningen. Så jag tror inte att någon som verkligen har fått informationen struntar i att rapportera, säger Roal Nilssen.
Sedan den 1 september ska de arbetslösa rapportera vilka jobb de har sökt den senaste månaden och vad de i övrigt har gjort för att få jobb. I dag gäller reglerna bara dem som får eller kan tänkas få ersättning från a-kassorna.
Enligt Arbetsförmedlingen gäller reglerna än så länge runt 150 000 personer. 46 000 av dem rapporterade inte i oktober. 38 000 rapporterade inte i november. Ungefär 60 procent av dem får ersättning från a-kassan.
Det innebär att drygt 20 000 personer inte rapporterade i november och därmed utsätter sig för risken att bli bestraffade enligt den femgradiga straffskalan. Det har skapat oro på a-kassorna.
Orsaken är att många riskerar att bli utan ersättning.
– A-kassorna säger att många medlemmar inte har förstått att de ska lämna in rapporter, säger Melker Ödebrink, kanslichef på a-kassorna samorganisation.
Arbetsförmedlingen hävdar att alla har fått information. Budskapet har spritts på 17 invandrarspråk. Även a-kassorna har skrivit till alla som inte har rapporterat.
Frågan är bara om det räcker med skriftlig information. Många arbetslösa har knappt kontakt med någon människa på Arbetsförmedlingen. Den gruppen är antagligen sämst på att rapportera.
Efter årsskiftet ska ytterligare 350 000 arbetslösa börja rapportera varje månad. Tidtabellen:
I januari ska arbetslösa ungdomar börja rapportera. I februari är det dags för deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantin. I mars ska arbetslösa med socialbidrag in i systemet.
I dag är det bara arbetslösa med a-kassa som kan straffas. Regeringen vill ändra lagen så att även arbetslösa med aktivitetsstöd eller socialbidrag ska kunna straffas med lägre bidrag.