38 000 rapporter saknas
38 000 arbetslösa lämnade inte in aktivitetsrapporter i november, enligt preliminära siffror från A-kassornas Samorganisation. Nu växer oron för att arbetslösa ska bli utförsäkrade på löpande band.
– Vi får signaler om att de arbetssökande inte förstår vilka krav som ställs på dem. Syftet måste ändå vara att de ska förstå och anpassa sig till de nya reglerna – inte att de på kort tid ska förlora rätten till ersättning, säger Pernilla Nilsson, verksamhetschef på Handels a-kassa.
Tre av tio medlemmar i Akademikernas a-kassa skickade inte in rapporter i tid förra månaden. A-kassan ser det som ett tecken på något har gått fel i starten.
– Det är inte sannolikt att nära en tredjedel frivilligt skulle avstå från att skicka in sina rapporter om de hade förstått att det är avgörande för deras rätt till ersättning, skriver Katarina Bengtson Ekström, föreståndare för Akademikernas a-kassa.
Den 1 september infördes en ny straffskala för arbetslösa med a-kassa. Skalan har fem steg. Det första är en varning. Det femte är avstängning från a-kassan.
– Vi har redan medlemmar som är uppe på det tredje steget. Sedan är det bara två steg kvar innan de är ute ur försäkringen. Det går fort, konstaterar Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls a-kassa.
Det här är dåliga nyheter för landets arbetslösa och goda nyheter för Anders Borg. Här kan staten spara miljarder på de arbetslösas bekostnad.
I stället får kommunerna ta notan i form av högre utgifter för socialbidrag.
Regeringen halverade utbetalningarna från a-kassan på sex år. Drygt 13 miljarder sparades in mellan 2006 och 2012. Under samma period ökade kostnaderna för socialbidrag med en fjärdedel till 10,6 miljarder 2012. Arbetslöshet är den vanligaste orsaken till att folk får socialbidrag. Nästan hälften av socialbidragstagarna är arbetslösa.
Aktivitetsrapporterna kan leda till en ny våg av utförsäkringar. A-kassan beräknas kosta 14,5 miljarder nästa år, enligt en färsk prognos från Arbetsförmedlingen. Aktivitetsrapporterna kan leda till att den prognosen skrivs ner.
Systemet med aktivitetsrapporter fick en trög start. 46 000 arbetslösa lämnade inte in rapporter i oktober. Arbetsförmedlingen anmälde samtliga till a-kassorna som ska dela ut bestraffningarna.
Tekniska problem och dålig information gjorde att åtta av 29 a-kassor beslöt att inte varna några arbetslösa i oktober. I stället skrev a-kassorna till samtliga och uppmanade dem att lämna in rapporter i november.
Det här föranledde statens tillsynsorgan IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, att begära in förklaringar från samtliga 29 a-kassor. I fredags gick svarstiden ut. Tidigast i nästa vecka ska IAF komma med ett beslut.
IAF kan straffa en a-kassa med en varning eller genom att hålla inne statsbidrag. Det senare har aldrig hänt.
För ett år sedan röstade riksdagen igenom den nya ordningen. I en prognos räknade regeringen med 100 000 fler ärenden per år för a-kassorna på grund av aktivitetsrapporterna. Arbetsförmedlingen kom med en högre prognos på 180 000 nya ärenden per år.
A-kassorna nyanställde för att klara anstormningen, men redan nu står det klart att båda prognoserna är alldeles för låga.
Enbart Handels a-kassa fick in 7 000 ärenden under de två första månaderna med aktivitetsrapporter. Antalet ärenden är lika stort som antalet människor som får ersättning från a-kassan.
3 100 ärenden kom in till Handels a-kassa i oktober. 1 700 av dem var onödiga. De gällde inte medlemmar som får pengar från a-kassan.
En halv miljon rapporter
Åtta a-kassor beslutade att inte dela ut några varningar på grund av aktivitetsrapporter i oktober: Fastighets, Seko, Byggnads, Elektrikerna, IF Metall, Alfa-kassan, Lärarnas och Akademikernas a-kassa.
Runt 150 000 arbetslösa ska lämna in aktivitetsrapporter varje månad. Det är alla som har ersättning från a-kassan. I januari tillkommer arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år. I februari ska deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantin börja rapportera.
I mars ska även de som får socialbidrag börja rapportera. Då ska en halv miljon aktivitetsrapporter skickas in till Arbetsförmedlingen varje månad.