Tetsuya Hayashi, 43, jobbade med uppröjningsarbetet på kärnkraftverket Daiichi, Fukushima, Japan. Foto: Christina Sjögren

Tetsuya Hayashi fick för farliga arbets­uppgifter, tvingades ljuga i sitt cv och lurades på lön.

Tetsuya Hayashi, 43-år, hade byggerfarenhet, var medelålders (och därmed mindre känslig för strålning) och saknade familj. När Japan hamnade i kris efter kärnkraftsolyckan i Fukushima valde han därför att lämna ett välbetalt jobb för att göra en insats.
– De behövde folk och jag tänkte att om ingen ställer upp kommer problemet bara att förvärras, säger han.

Hayashi fick kontrakt på ett år för att röja upp runt Reaktor tre på det havererade kärnkraftverket Daiichi. Men första dagen på jobbet skickades han i stället att fixa en maskin som var så radioaktiv att han bara skulle kunna jobba med den i tio minuter, fyra dagar på rad, för att få i sig den maximalt tillåtna årsdosen av strålning. När Hayashi sa ifrån efter arbetsdagens slut och påpekade att han inte skulle kunna jobba den utlovade kontraktstiden med en sådan exponering fick han sparken.
– Jag antar att de helt enkelt tänkte avskeda mig efter fyra dagar, säger han.

Tjänsten annonserades ut av ett fejkbolag, kontraktet skrevs med underleverantören RH Kogyo och en tredje firma, Able, förklarade arbetsuppgifterna. Totalt kom Hayashi i kontakt med sju lager av underleverantörer till kärnkrafts-operatören Tepco.

Trots den högre strålningsdosen fick han samma betalning som ursprungligen lovats – motsvarande 890 kronor per dag, utan sjukförsäkring.

Som arbetslös hittade han ett par månader senare ytterligare en tjänst på kärnkraftverket: att bygga en förvaringsplats i bly för det utbrända kärnbränslet. Rekryteringen gick genom ett par underleverantörer till företaget Able, specialiserat på underhåll av kärnkraftverk och direkt leverantör till Tepco. Able sökte folk med erfarenhet av kärnkraftverk och till sin stora förvåning upptäckte Hayashi under anställningsintervjun att en av underleverantörerna, Suzushi Kougyo, hade ändrat i hans cv. Enligt de nya uppgifterna hade han jobbat med byggnadsgrunder på kärnkraftverk i två och ett halvt år.
– Under anställningsintervjun pratade jag med andra sökanden, vi var runt 15 stycken, och nästan alla hade påhittade uppgifter i cv:t. De frågade varandra: har du jobbat för det här företaget? Nej, jag känner inte till det.

Under sina 1,5 månader på Daiichi i sept-okt 2012 blev Hayashi en visselblåsare, och skrev en rapport till Arbetsdepartementet om de missförhållandena på kärnkraftverket. Arbetsgivaren tog en tredjedel av hans dagslön à 750 kronor (ett vanligt klagomål) och gav honom resten i bruna papperspåsar. Han bodde på en korridor i Iwaki sex mil söder om kärnkraftverket, där tio arbetare delade på ett badrum. När arbetsgivaren fick veta att han anmält dem fick han sparken. Hayashi är kritisk mot korruptionen i systemet.
– Tepco vill inte ta sitt ansvar. Alla deras anställda i toppen bara dirigerar arbetet, men tar inte några personliga risker. De som de facto jobbar på marken är dåligt betalda och anställda genom olika bemanningsföretag så TEPCO slipper ta ansvar för deras hälsa, säger han.

Efter utdragen handläggning är nu fallet uppe i Arbetsregleringskommittén, en japansk myndighet med uppgift att ta tillvara arbetares rättigheter. De förväntas ta ställning i fallet under hösten.

Hanna Sistek  

FOTNOT: Tepcos presstalesperson säger sig inte känna till fallet. Ingen annan av de nämnda företaget har tidigare velat kommentera uppgifterna.

LÄS OCKSÅ:

Vilda västern i Fukushima