Daniel Suhonen, Tankesmedjan Katalys, diskuterar läsning och klass med moderator Jonna Sima, Arbetet, Susanna Lundell, Kommunalarbetaren, och Tobias Lundin Gerdås, LO. Foto: Martin Klepke

 

Inför en årlig läsdag, ungefär som earth hour, och låt bibliotekarierna gå in i skolan för att stoppa läsraset bland arbetare. Det föreslog debattören och författaren Daniel Suhonen under Arbetets kulturseminarium i Almedalen i dag, torsdag.

 Läsningen bland arbetare har rasat. Framförallt är det LO-männen som läser allt mindre.

– Knappt hälften av de manliga LO-medlemmarna har läst en bok det senaste året, sa Arbetets kulturredaktör Jonna Sima då hon i dag, torsdag, inledde Arbetets kulturseminarium om läsning i Almedalen.

Författaren och debattören Daniel Suhonen, tankesmedjan Katalys, var en av paneldeltagarna. Han föreslog att en allmän läsdag skulle införas, ungefär som earth hour, för att få fler arbetare att läsa.

Han ville även att bibliotekarierna ska gå in i skolan och hjälpa lärare med att få fler elever att läsa.

– Bibliotekarier älskar att läsa, sa han.

Tobias Lundin-Gerdås, opinionsansvarig på LO, hade ett annat förslag.

– Det gäller att få en kulturminister som kostar pengar, sa han och hoppades på fler statliga insatser för att öka läsningen.

Flera studier visar att Sverige allt mer halkar efter i läsförståelse. Svenska 15-åringar har i dag sämre läsförståelse än OECD-genomsnittet och klassbakgrunden är avgörande.

Främst är det barn från hem där föräldrar har en kort utbildning som läser lite. Det finns även stora skillnader mellan olika yrkesgrupper.

Tidningen Kommunalarbetarens chefredaktör Sanna Lundell trodde att man måste börja med männen för att minska klassklyftan inom läsningen.

– Det gäller att få papporna att börja läsa också, då kommer man åt barnen. Barn gör ju inte som vi säger utan som vi gör, sa hon. I Kommunal läser ungefär hälften av medlemmarna en bok varje år, men bland industriarbetare och byggjobbare är det endast en tredjedel.