eupajerHälften av Sveriges EU-parlamentariker är med i facket. Alla fem socialdemokrater är fackligt anslutna, medan ingen av de borgerliga allianspartiernas ledamöter är det. Det framgår av en ­undersökning som Arbetet kan presentera.

Sverige har 20 ledamöter i EU-parlamentet. Precis hälften av dem är med i facket. Det är fem socialdemokrater, två miljöpartister, två Sverigedemokrater och en vänsterpartist.

De som inte är med i facket är tre moderater, två folkpartister, två miljöpartister, en centerpartist, en kristdemokrat och en från Feministiskt initiativ (Fi).

Fi:s enda ledamot Soraya Post, som tidigare varit folkhögskolelärare, säger att hon gick ur Lärarförbundet när hon hamnade i EU-parlamentet, men att hon ska gå med igen.

– Jag tycker det är jätteviktigt att vara med i facket, säger hon.

Även Peter Eriksson (MP) har tidigare varit med i Lärarförbundet.

På den borgerliga kanten säger Marit Paulsen (FP) att hon gick ur Journalistförbundet av ekonomiska skäl när hon fick pension.

Annars är ett vanligt skäl bland de borgerliga att de är eller har varit egenföretagare. Ett par ledamöter har valt att inte motivera varför de står utanför facket.

Tre fackförbund har två medlemmar placerade i EU-parlamentet. Det är IF Metall, Unionen och Jusek. De som har en medlem där är Transport, Handels, Journalistförbundet och Akademikerförbundet SSR. Dessutom är Malin Björk (V) med i det belgiska förbundet Setca. Detta blir totalt elva, men det beror på att socialdemokraten Jens Nilsson är dubbelansluten till Unionen och Transport.

Totalt finns det alltså fyra LO-medlemmar i EU-parlamentet: socialdemokraterna Olle Ludvigsson, Anna Hedh och Jens Nilsson samt Sverigedemokraten Peter Lundgren. TCO har tre och Saco tre.

Bengt Rolfer

 

Läs också: