Helena Andersson letar efter läckage och provsmakar grädden. Foto: Janerik Henriksson

 

Gräddkartongerna rullar snabbt förbi Helena Anderssons ögon. På Arlas mejeri i Kallhäll, Järfälla, håller hon koll på 300 000 liter mejeriprodukter under ett arbetspass.

helenaanderssonarlalitenDet luktar fett och surt. Robotar och maskiner som paketerar fil, mjölk, grädde och gräddfil väsnas.

– Va? Jag kanske ska ta ut de här, säger Helena Andersson och syftar på sina öronproppar.

För att prata med andra människor krävs att man står nära när öronskydden bedövar det värsta sorlet.

Vid maskinen som just nu paketerar grädde i enlitersförpackningar lyfter Helena Andersson upp tio paket och lägger dem så att de formar en pyramid.

Så får de ligga i några minuter för att se om de läcker. Testet görs en gång i timmen. Då sker även ­provsmakning när hon öppnar valfritt paket. Förpackningarna ska även vägas och luktas på. Dessutom lämnar de anställda på golvet in prover till ett lokalt laboratorium som kollar att produktionen håller högsta kvalitet.

– Vissa dagar blir det en hel del prov­­smakning av fil och då är man inte sugen på lunch sen. Men jag tröttnar inte, säger Helena Andersson och rör sig vidare mot en datorskärm.

Dagens teknik underlättar för arbetarna i mejeriet. Fyra av sex maskiner i produktionslinan drivs numera av robotar.

– Det är när man måste packa upp kartonger själv och ställa på bandet som det blir tungt. Men vi brukar aldrig ha ansvar en hel arbetsvecka för en manuell maskin utan vi turas om.

Produktionen på mejeriet står endast stilla några timmar på kvällen innan nattskiftet börjar vid 22-tiden. Har det varit mycket strul under natten med maskiner eller beställningar blir Helena Anderssons dagar mer stressade.

På datorskärmen visar hon hur hon har koll på beställningar och tekniska fel.

– Man måste vara väldigt noggrann. Det är mycket att tänka på och det gäller att få in rutiner tillsammans med de övriga i arbetslaget.

Mejeriet i Kallhäll är Arlas största, räknat i antalet medarbetare. Produk­tionen av mjölk, fil, grädde och gräddfil ligger på 5 miljoner kilo per vecka. Under Helena Anderssons arbetspass på golvet sänds cirka 300 000 liter iväg till butiker, skolor och restauranger i Stockholm, Mälardalen och Värmland.

– Jag har stannat kvar på Arla för att det finns många möjligheter här. Vi går internutbildningar och jag arbetar halvtid på vår reklamationsavdelning. Det är kul att variera arbetsveckorna.

Klicka för större bild

Fakta

Om Helena ­Andersson

Ålder: 44.

Arbete: Maskinoperatör på Arla mejeri, arbetar även halvtid på företagets reklamationsavdelning.

År i yrket: 15.

Bäst med jobbet: Variationen och att man aldrig vet vad som väntar på morgonen.

Sämst med jobbet: Tungt och enformigt vissa dagar.

Favoritprodukter: Jordgubbsfil och lättmjölk.

Kan inte ha på sig på jobbet: Av hygien- och säkerhetsskäl är inga smycken tillåtna. Förlovningsring­en ligger hemma i bostaden.

Om maskin­operatörer

Antal: Svårt att säga, Livs använder inte benäm­ningen maskinopera­tör.

Utbildning: Det mesta sker på arbetsplatserna. Vissa YH-utbildningar är riktade till mejeriindustrin och produktions­teknik men de är inget krav för att få arbete.

Lön: Varje arbetsplats har sitt eget system. Lägsta timlönen som nyanställd inom mejeri är 118:65 kr.

Fackförbund: Livs

Framtidsutsikter: Hela branschen går mot allt mer industrialisering. Mejeriindustrin har redan automatiserats i väldigt hög grad, så personal med tekniskt kunnande och intresse har definitivt en framtid.

Källa: Livs