Fackets besvikelse är stor över den friande domen efter mordet på häktet i Huddinge. Seko räknar med att domen överklagas.

Kriminalvårdaren Karen Gebreab mördades på sitt jobb på häktet i Huddinge, men inget arbetsmiljöbrott låg bakom mordet, slog Södertörns tingsrätt fast i går. Det upprör facket.

markkumurtosaari– Det är oerhört märkligt att man efter en sådan allvarlig händelse inte finner någon som är ansvarig, säger Markku Murtosaari, arbetsmiljöansvarig på Seko Kriminalvård.

Han tillägger att han inte nödvändigtvis är ute efter de tre chefer som nu friats, utan att ansvaret kan ligga hos någon längre tillbaka i tiden.

Karen Gebreab attackerades av en intern när de lämnats ensamma i samband med en promenad på rastgården. Tidigare var det alltid tre personer i personalen närvarande vid promenader med intagna på häktet men rutinerna ändrades för tio år sedan, enligt Markku Murtosaari. Nu ska två personer närvara, men det räcker inte enligt facket.

– Vi har påtalat bristen under alla år, men det har inte hjälpt.

Han säger att den slimmade bemanningen inom kriminalvården är ett stort arbetsmiljöproblem. Det skedde en uppryckning när det gäller säkerhet och arbetsmiljö direkt efter mordet hösten 2011, men nu märks det allt mindre, enligt Markku Murtosaari.

– Vi ser att ensamarbete förekommer i allt större utsträckning igen. Det kanske inte är planerat, men bemanningen är så slimmad att den inte tål några störningar. Om någon är borta uppstår en lucka och någon blir ensam.

Markku Murtosaari utesluter därför inte att fler allvarliga våldsbrott kan inträffa i kriminalvården även i framtiden.

– Det händer mindre incidenter med hot eller våld varje vecka, eller till och med varje dag, men det tas inte riktigt på allvar. Tyvärr kan det här hända igen, så är det.

Även om Markku Murtosaari är besviken över den friande domen är han inte särskilt förvånad.

– När det gäller arbetsmiljöbrott krävs så oerhört mycket för en fällande dom, men domstolen var ju inte enig, utan det var tre mot tre, så det är inget självklart beslut.

Även Sekos ordförande Janne Rudén uttrycker besvikelse över domen.

Janne Rudén, ordförande Seko.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så lätt på arbetsmiljöansvaret. Detta aktualiserar frågan om ett stopp för ensamarbete med intagna inom kriminalvården där det finns risker för personalen, säger Janne Rudén, i en kommentar på förbundets hemsida.

Han påpekar också att facket anser att det fortfarande finns stora brister i arbetsmiljön på häktet i Huddinge, och att Seko utgår från att domen kommer att överklagas.

Åklagaren har fram till den 23 februari på sig att besluta om ett eventuellt överklagande.

 

Läs också: