Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Emma fick sin tjänst hyvlad – Handels stämmer City gross för brott mot reglerna i nya las

Emma fick sin tjänst på City gross hyvlad från 36 till 26,5 timmar. Nu blir hennes fall det första som Handels driver till domstol för brott mot lagens nya hyvlingsregler.

Emma Claar hade jobbat på City gross i Västerås i tolv år när butiken flyttade till nya lokaler i höstas. 

I samband med flytten ändrades också antalet timmar på kontrakten för de anställda. 

Emma fick gå från 36 till 26,5 timmar i månaden. Om hon hade tackat nej till den nya tiden skulle hon ha blivit uppsagd.

– Jag blev chockad när jag fick veta. Det här är en ekonomisk kris för mig. Jag är ensamstående mamma och klarar mig inte på de timmar jag fått, säger hon.

Förlorar flera tusen kronor

Exakt hur mycket pengar hon förlorar varje månad vet hon inte, men hon säger att det rör sig om flera tusenlappar och att hon nu inte får ekonomin att gå ihop.

Flera av hennes kollegor som jobbat länge sade upp sig när tjänsterna drogs ner, men för Emma var det inget alternativ. 

– Jag var mammaledig när det här hände. Jag har en ettåring att försörja och kunde inte bara bli arbetslös när jag var mammaledig ,så jag fick skriva på kontraktet med den nya tiden.  

Emma kontaktade facket eftersom hon kände att det var fel och orättvist att kollegor som arbetat kortare tid än hon fick fler timmar på de nya kontrakten. 

Nya las: Turordning ska ske i ordning

Sedan 2022 finns regler om hyvling, eller neddragning av sysselsättningsgraden, i lagen om anställningsskydd (las). 

De säger bland annat att de som jobbat längst ska få behålla flest timmar om antalet timmar dras ned i kontrakten för flera anställda med samma arbetsuppgifter.  

– I stället för att följa turordningsreglerna som lagen anger har City gross fördelat timmarna efter eget behag, säger Josephine Trinder, jurist på LO-TCO Rättsskydd.  

På uppdrag av Handels har hon därför stämt City gross i Arbetsdomstolen och krävt att Emma Claar ska få 125 000 kronor i skadestånd. 

Fallet är det första som prövar de nya reglerna om turordning vid hyvling.

– Det har inte kommit några domar på detta än, så det är intressant, säger Josephine Trinder. 

Hyvling fortfarande vanligt

Att lagen ännu inte prövats kan bero på att det är ganska ovanligt att företag bryter mot turordningsreglerna, enigt Daniel Weglin, ombudsman på Handels.

– Sedan lagstiftningen kom till är turordningen sällan ett problem. Men själva hyvlingsproblemet, alltså att anställda förlorar timmar och pengar, kvarstår. Där har det inte blivit bättre, säger han. 

I förhandlingarna med facket har City gross hävdat att de omplacerat personalen och då gäller inte turordningsreglerna. 

De anser att de har stängt en butik och öppnat en annan, och inte bara flyttat verksamheten. 

Det tycker både facket och Emma Claar är struntprat. Den nya butiken ersatte den gamla som stängdes när den nya öppnade. 

Butikslokalerna ligger i samma område och tjänsterna hyvlades samma dag som den nya butiken öppnades. 

– Om flytten skulle göra att turordningen inte gäller känns det jäkligt fult gjort att de utnyttjar ett sånt kryphål. Jag har känt en trygghet i att vara långt upp på laslistan, men det hjälpte ju inte, säger Emma Claar.  

”Har mått så himla dåligt”

Egentligen skulle hon vara tillbaka på jobbet efter föräldraledigheten nu, men hon mår så dåligt av det som inträffat att hon blivit sjukskriven. 

– Det här är en kris för mig.  Det känns som ett stort svek mot oss jobbat länge, ställt upp och har gett allt, att de gör så här. Jag har mått så himla dåligt. 

– Att det nu går till domstol känns ändå bra. Jag hoppas att de ska inse att de gjort fel och att det här kan göra så att inte andra behöver drabbas av det här.

Handelsnytt har sökt City gross som meddelat att de vill ha tid att sätta sig in i stämningsansökan innan de kan kommentera.