Folkets hus arbetare vill ha fler semesterdagar
I förra avtalsrörelsen fick Fastighets in deltidpension i kollektivavtalet för anställda i Folkets hus och parker. Nu vill facket att det också börjar fyllas på med pengar så det i framtiden finns en verklig möjlighet att kombinera jobb och pension.

Henrik Ekstrand, Fremia, Nicklas Nilsson, Fastighets, Carina Ekblad Wendel, Fremia, Kent Johansson, HRF och Mathilda Hauge, Fastighets, i samband med att parterna bytte avtalskrav.
Nicklas Nilsson, Fastighets, Carina Ekblad Wendel, Fremia, Kent Johansson, HRF och Mathilda Hauge, Fastighets, i samband med att parterna bytte avtalskrav. Bild: Privat
Idag är pensionsåldern 67 år och den kommer att höjas ytterligare. Deltidspension är en möjlighet att jobba mindre utan att förlora så mycket pengar när du blir äldre.
– Olika yrken får helt olika påverkan på kroppen. Vi behöver säkerställa att arbetslivet är hållbart för våra medlemmar, säger Nicklas Nilsson, ombudsman på Fastighets.
Kräver 4,2 procent högre lön
Folkets hus och parker företräds av arbetsgivarorganisationen Fremia. Kollektivavtalet delas med Hotell- och restaurangfacket och ska följa Gröna riksavtalet.
Lönekravet följer LO-samordningens krav på 4,2 procent och en låglönesatsning. Gemensamt kräver facken bland annat att mertid ska ersättas som övertid för deltidsanställda.
De som jobbar i Folkets hus och parker vill också ha fler semesterdagar när de blir äldre. Några andra av Fastighets krav är arbettidskonto och permission för besök hos mödravårdscentralen.
Bestämmelser om lönebidrag
Arbetsgivarorganisationen Fremia vill införa undantagsbestämmelser som gör det möjligt att chef och medarbetare kan komma överens om att sätta lön i nästkommande års lönenivå.
De vill även ha en särskild anställningsform för de med statligt anställningsstöd så anställningen kan avslutas om lönebidraget upphör. Ett annat av arbetsgivarorganisationens krav är möjlighet att avtala om fast tillägg på lönen istället för ob-ersättning.