Tuffa tider för frisörer ger en konkurs i veckan – så vill Handels och Frisörföretagarna stötta
En konkurs i veckan, mindre provision och brist på frisörer. Det är tuffa tider för frisörerna. Det här vill facket, Handels, och arbetsgivarparten, Frisörföretagarna, göra för att möta utmaningarna i branschen.

De senaste årens kraftiga pris – och räntehöjningar gjorde att rekordmånga företag gick i konkurs förra året.
Även i frisörbranschen var antalet konkurser det högsta på flera år – minst en salong i veckan tvingades att stänga. Och årets två första månader visar ingen förändring.
Anledningarna är flera, enligt Frisörföretagarnas vd Staffan Westman.
De stora hyreshöjningarna, ökade kostnader för de produkter som frisörerna använder, men framför allt att färre går till frisören. De har helt enkelt inte råd
– Köpkraften har minskat rejält, säger Staffan Westman.
Gör det billigare att klippa håret
Därför vill Frisörföretagarna göra det billigare att gå till frisören.
Bland annat genom olika typer av skattesänkningar. Men för det behövs politiska beslut.
– Vi tittar exempelvis på möjligheterna till en momssänkning från dagens 25 procent till 12 procent. Det har vi jobbat länge för.
I dag gäller 12 procent moms för dem som säljer exempelvis livsmedel och för restaurangbranschen.
– Jag tror att en av anledningarna till att vi haft svårt lyckas är att en momssänkning inom frisör- och skönhetsbranschen skulle betyda mindre pengar för staten, säger Staffan Westman.
Ännu inte högre tryck på facket
Lena Åkesson är ombudsman på fackförbundet Handels.
Enligt henne har ombudsmännen på avdelningar runt om i landet inte märkt av de ökade konkurserna eller att uppsägningarna blivit fler.
Det kan bero på att frisörföretagen som gått i konkurs inte haft kollektivavtal – ett avtal om arbetsvillkor och löner mellan fack och arbetsgivare – eller saknat anställda som är medlemmar i facket.
När salongerna ska driva på för att öka antalet kunder är det viktigt att det jobbet inte bara läggs på den enskilda frisören, menar Lena Åkesson.
– Det kan bli väldigt stressande. Kunderna är salongens och om frisören slutar tar man inte med sig dem. Därför är det viktigt att även frisörföretaget deltar i arbetet med att få fler kunder, säger hon.
Färre frisörbesök märks direkt
Att färre går till frisören märks direkt på frisörernas löner.
Lönen är delvis är provisionsbaserad och hur hög provisionen blir beror på antal kunder och vad de betalar. Frisörer har dock enligt kollektivavtalet rätt till en garantilön.
En annan utmaning är bristen på behöriga frisörer.
Färre fortsätter frisörstudierna efter gymnasiet. För att bli behörig frisör – och få en högre garantilön – behövs färdigutbildning som görs på salong.
Låg lön under praktiken
Enligt både Staffan Westman och Lena Åkesson beror detta bland annat på att lönen under praktiken är låg.
Frisörföretagarna menar också att det är dyrt att ha frisörer under utbildning, bland annat tar det tid att handleda eleverna.
– Vi måste titta på utbildningsmodellen. Vi har länge arbetat för att färdigutbildningen ska läggas på Yrkeshögskolan men fått nej. Vi fortsätter det arbetet men behöver också titta på om det finns brister i gymnasieutbildningen och yrkesproven. Förbättras de så underlättas handledningen ute på praktiken, säger Staffan Westman, vd för Frisörföretagarna.
– Lönen är låg under praktiken, färdigutbildningen. Men det är lön. För utbildning på skola behöver du ta studielån och det är lån som ska betalas tillbaka. När du väl är behörig frisör så tjänar du också betydligt mer än om du inte är det. Det kan vara värt att tänka på, säger Lena Åkesson som är ombudsman på Handels.
Vad vill du säga till alla frisörer som kämpar på sina jobb?
– Jag vet att ni brinner för ert yrke och bransch och kämpar med att få så fulla kundlistor som möjligt, men glöm inte er själva och tumma inte på er arbetsmiljö eller arbetsvillkor, som schemaläggning. Sedan vill jag uppmana alla som går till frisören – välj med omsorg. Välj en salong med kollektivavtal. Då är det mer troligt att frisören har schysta arbetsvillkor, säger Lena Åkesson som är ombudsman på Handels.
”Vi finns för att hjälpa”
Staffan Westman uppmanar frisörföretagare att höra av sig till sin branschorganisation.
– Vi finns för att hjälpa. Till de enskilda frisörerna vill jag säga att förstår att det kan vara stressande och oroande att se att kunderna blir färre och att det påverkar lönen direkt. Försök sälja produkter eller erbjuda extra behandlingar till de kunder du har.
Hör av dig till oss! Hur har du märkt av krisen i frisörbranschen?