Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Arbetsgivarna har fel om mertid – de ska betala för övertid

EU-domstolen har slagit fast att det är kvinnodiskriminering att deltidsanställda får en lägre ersättning än heltidsanställda när de jobbar över. Så varför inte knalla upp till arbetsgivaren och begära den ersättning du som deltidsanställd har rätt till? skriver Kurt Junesjö.

Sverige har en stor andel påtvingade deltidsanställningar, nästan 300 000 enligt LO. 

Deltiden utgör en procentandel av en heltidstjänst, men arbetstagaren står i praktiken till arbetsgivarens förfogande för de kvarvarande procenten genom så kallad mertid.

Det är en flexibel och lönsam arbetsform för arbetsgivaren eftersom övertidsersättning inte utgår.  

EU har avgjort mertidsfrågan

Men genom domar i EU-domstolen, C-184/22 och C-185/22, fastslås nu att sådan utebliven betalning för övertid är kvinnodiskriminerande eftersom det framför allt är kvinnor som har den här typen av anställningar. Enligt domarna ska den som jobbar på mertid numera ha motsvarande ersättning som för övertid.  

Om EU-domstolen tolkar en bestämmelse i EU-rätten på ett visst sätt så är den tolkningen bindande för alla medlemsländer från och med den dagen domen meddelas, alltså den 29 juli 2024.

Även svenska domstolar är bundna av EU-domstolens tolkning av rätten. Så svenska arbetsgivare är skyldiga att betala övertidsersättning för mertid från denna tidpunkt.

Annars bryter de mot de EU-lagar som ligger till grund för EU-domstolens dom, nämligen om Likabehandling av kvinnor och män och Ramavtalet om deltidsarbete. En arbetsgivare som bryter mot någon av dessa lagar kan bli skyldig att betala både ideellt skadestånd och övertidsersättning. 

Arbetsgivarna har fel

I de gemensamma avtalskrav som LO-förbunden överlämnade till arbetsgivarna i december förra året ställs därför kravet att deltidsanställda ska få övertidsersättning för mertid.  

Arbetsgivarna motsätter sig kravet. De hävdar dessutom att om det skulle genomföras ska kostnaderna tas ur potten för avtalshöjningar.

Det skulle i så fall medföra att det blir mindre pengar för sedvanliga lönehöjningar. De har fel eftersom arbetsgivaren redan efter domen 2024 lagligen är skyldiga att utge övertidsersättning för mertid. 

Så varför inte knalla upp till arbetsgivaren med domen i handen och begära den ersättning du numera har rätt till när du från augustilönen jobbat på mertid? 

Mer om Avtal 2025