Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Camilla Claesson i mörk jacka och handskar, sitter på en flakmoped på en gata.

När Camilla Claesson började som fastighetsskötare fanns nästan inga kvinnliga kollegor. ”Jag gav mig tusan på att visa dem att vi kan yrket lika bra”, säger hon.

Camilla banade väg för kvinnliga fastighetsskötare: ”Jag gav mig tusan på att visa dem”

Som ung var Camilla Claesson en av få kvinnliga fastighetsskötare i en mansdominerad bransch. Efter snart 20 år som klubbordförande på Familjebostäder finns den brinnande vreden mot orättvisor kvar.

Regnet hänger i luften den här kalla vinterdagen. Men inne i Familjebostäders lokal i Hisings backa i Göteborg är det varmt och ombonat.

Väggarna i Camilla Claessons arbetsrum är fyllda med bilder från Hisingen, båtmotiv och facklig information. I snart 20 år har hon varit ordförande för fackklubben på Familjebostäder i Göteborg. Det fackliga engagemanget har alltid varit självklart. 

– Jag tycker inte om orättvisor, så är det bara. Och så tycker jag om att hjälpa andra och att få att vara med och påverka hur vi har det på jobbet. Allt detta får jag göra som facklig, säger hon på tydlig göteborgska. 

Uppväxt på Hisingen

Camilla Claesson är på hemmaplan. Hon är uppväxt på Hisingen, precis vid Älvsborgsbrons fäste. Hennes pappa som var snickare flyttade hit på 60-talet när han fick jobb på brobygget. Camilla Claesson växte upp med utedass och fotogenkamin som enda värmekälla. 

– Kåkarna var väldigt omoderna. Vi var en brokig skara som bodde där, men vi hade det bra. Ränderna går aldrig ur en Hisingsbo. 

Men att hennes yrkesliv blev inom just Familjebostäder är en ren slump. Som 23-årig ensamstående småbarnsmamma behövde Camilla Claesson ett jobb.

En person kör en flakmoped på en stig i parken med verktyg i den främre korgen.

Camilla Claessons började på Familjebostäder som städare när hon var 23 år. De senaste 20 åren har hon varit ordförande för fackklubben.

Nedsättande syn på städare

Hon gick till Arbetsförmedlingen där hon såg en annons om att det kommunala bostadsbolaget sökte städare. Hon fick jobbet direkt. Men när hon ringde Arbetsförmedlingen för att berätta om städjobbet fick hon ett svar som hon aldrig kan glömma. 

”Det där är väl inget jobb” sa rösten i andra änden. 

– Det fanns en väldigt nedsättande syn på städare. För mig som var ensamstående med min fyraåriga dotter var jobbet helt perfekt. 

Pionjär i mansdominerad bransch

Några år senare hade Familjebostäder ett projekt för att internutbilda sin personal till fastighetsskötare. Camilla Claesson och några andra kvinnor som jobbade med trappstädning började arbeta som fastighetsskötare. 

– Vi var ju pionjärer, på den tiden var fastighetsskötare ett mansdominerat yrke. Vi fick ofta höra ”kan ni tjejer verkligen byta kranpackning?”. Det var tröttsamt men jag gav mig tusan på att visa dem att vi kan yrket lika bra.

På senare år har vi haft flera incidenter på Familjebostäder. Den allvarligaste var när vår kollega blev hotad med kniv av en hyresgäst.

Camilla Claesson

Ronderar på flakmoppen

På den vägen är det – 37 år senare är Camilla Claesson kvar på det kommunala bostadsbolaget, idag som miljövärd. På sin flakmoppe ronderar hon området.

På sommaren består arbetet till stor del av att sköta växterna i utemiljön, på vintern blir det mer renhållningsarbete. Med tränad blick ser hon allt skräp och plockar snabbt upp det med sin plocktång.

– Om man fick en krona för varje fimp skulle jag vara miljonär, säger hon med ett skratt. 

En person med mörka handskar håller i en gren med ludna magnoliaknoppar utomhus.

Växtskötsel är en av Camilla Claesson arbetsuppgifter – knopparna på hennes favoritträd magnolia förbereder sig för att slå ut.

Alltmer utsatt yrke

Utanför områdets miljörum pekar hon på en övervakningskamera som Familjebostäder satt upp efter problem med omfattande skadegörelse. Hisings Backa är ett av de områden som klassas som utsatt av Polisen. Camilla Claesson tycker att yrket blivit otryggare i takt med att samhället hårdnat. 

– På senare år har vi haft flera incidenter på Familjebostäder. Den allvarligaste var när vår kollega blev hotad med kniv av en hyresgäst.

Jag är elefanten i porslinsfabriken, jag säger vad jag tycker även om det kan bli obekvämt.

Camilla Claesson

”Elefanten i porslinsfabriken”

Efter facklig kamp har Familjebostäder anställt fler i de mest utsatta områdena i Göteborg. Men även om Camilla Claesson anser att arbetsgivaren tar de anställdas trygghet på allvar, menar hon att facket hela tiden måste bevaka frågan. 

– Jag är elefanten i porslinsfabriken, jag säger vad jag tycker även om det kan bli obekvämt. Vi måste bevaka medlemmarnas intressen och driva på arbetsgivaren: När anställs den där extra bovärden som ni lovat oss? 

En person använder ett verktyg för att plocka upp föremål från en orange behållare i ett rum med en väggmålning av blommor.

En hel del arbetstid går åt till att hålla ordning i miljörummet. Tidigare arbetade Camilla Claesson som bovärd, men rollen som miljövärd är lättare att kombinera med uppdraget som ordförande i fackklubben. ”Om jag behöver stötta en medlem så släpper jag allt annat”, säger hon.

Kan stärka samhället

För att minska rekryteringen till kriminella gäng samverkar Polisen med kommunen, idrottsföreningar och kommunala bostadsbolag som Familjebostäder.

Bland annat erbjuder Familjebostäder ungdomar i området feriearbete, och varje sommar ordnar bostadsbolaget också en rad aktiviteter för barn och unga i området. 

Just allmännyttans roll för att stärka samhället och hyresgästerna är något som engagerar Camilla. 

– Vi ordnar massor av aktiviteter för barnen på sommaren, det är bollspel, fiskdamm, ponnyridning, ansiktsmålning. Barnen frågar alltid ”vad kostar det” och jag älskar att få säga ”det kostar ingenting” och få se deras glädje, säger hon.  

Camilla Claesson, miljövärd och klubbordförande på Familjebostäder.

”Skickas till skolan utan frukost”

När de borgerliga politikerna i kommunfullmäktige år 2021 beslutade att fler kommunala hyresrätter skulle ombildas till bostadsrätter gick Camilla Claesson ut på gatorna och demonstrerade. 

– Jag har jobbat i allmännyttan hela mitt yrkesliv och ser vilken samhällsnytta vi gör. Vi måste bevara hyresrätterna. Dessutom har inte alla råd att köpa sin egen bostad, var ska de bo? säger hon.

Nu får det vara nog, lönen måste räcka till mer än mat och hyra!

Camilla Claesson

Efter maktskiftet i valet 2022 stoppades alla försäljningar av allmännyttan. Men den ekonomiska utsattheten hos många barnfamiljer Camilla Claesson möter gör henne upprörd. Inför årets avtalsrörelse vill hon se kraftigt höjda löner i arbetaryrken. 

– Det finns barn som skickas till skolan utan frukost i Sverige idag. Vi har de högsta hyreshöjningarna på 30 år, matpriserna stiger och löneökningarna hänger inte med. Nu får det vara nog, lönen måste räcka till mer än mat och hyra!