Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Hård strid väntar om städarnas löner

Almega vill inte att städare ska ha några garanterade löneökningar alls. Avtalskravet får facket att rasa.
– Det är oerhört provocerande, säger Ewa Edström, Fastighets.

Fastighets största avtal för städare är kollektivavtalet för serviceentreprenad.

På onsdagen växlade Fastighets avtalsyrkanden med arbetsgivarorganisationen Almega, inför de kommande avtalsförhandlingarna.  

Inga garanterade löneökningar

Fastighets yrkar på löneökningar enligt LO-samordningen på 4,2 procent, med ett minsta utrymme på 1 222 kronor. Det innebär en låglönesatsning.  

Almega vill däremot inte ha några fastställda löneökningar i kollektivavtalet och inga så kallade individgarantier. Fördelning av löner ska i stället ske helt i lokala förhandlingar på arbetsplatserna. I praktiken innebär det att vissa städare kan bli helt utan löneökning.  

– Jag studsade rejält när jag såg kravet. Arbetsgivarna vill alltså förfoga helt över lönesättningen på egen hand. Det är oerhört provocerande, säger Ewa Edström, avtalsansvarig på Fastighets.

Ewa Edström står mot en träbakgrund och ler mot kameran.

Ewa Edström, avtalsombudsman.

– Vi vill kunna belöna efter prestation, det funkar bra på tjänstemannasidan och våra medlemsföretag är vana att fördela lön utifrån lönekriterier, säger Martin Stenmo, chef på Almega Serviceföretagen. 

För Almega är det också viktigt att ingångslönen inte fortsätter höjas mer än övrig lönesättning.  
– Vi ska vara en integrationsmotor och få unga och nyanlända i jobb. Då behöver ingångslönen vara lägre och sen kan man bygga på sin kompetens för att höja lönen, säger Martin Stenmo. 

Facket: Stoppa diskrimineringen

Precis som övriga LO-förbunden kräver Fastighets att mertidsersättningen höjs upp i nivå med övertidsersättningen.

Mertidsersättning är den tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin ordinarie arbetstid, upp till heltid. Men ersättningen för mertid är lägre än den för övertid. Två EU-domar slog nyligen fast att det är diskriminerande att deltidsanställda får en lägre ersättning.  

– Jag utgår från att arbetsgivaren inte vill ha diskriminerande avtal, säger Ewa Edström.  

Flexiblare arbetstider

Arbetsgivarorganisationen har som ett prioriterat krav att förändra reglerna kring när övertid, mertid och ob-tillägg ska betalas. Almega kallar det flexibla arbetstider medan facket ser att arbetsgivarna vill styra mer över arbetstiden och slippa betala övertid och tillägg för ob. 

– Om en anställd vill kunna jobba extra tid måndag till torsdag och vara ledig på fredagen och kommer överens om det med arbetsgivaren så förhindras det av de övertidsspärrar som finns. Som det är skrivet idag så drar sig arbetsgivaren att göra en sådan överenskommelse för att inte behöva betala extra ersättningar, säger Martin Stenmo.

Martin Stenmo har på sig en mörk tröja över en vit skjorta och står framför en bokhylla. En hängande lampa syns i bakgrunden.

Martin Stenmo, Almega serviceföretagen.

Först om den anställda arbetar mer än 40 timmar per vecka i genomsnitt under en period om 6 månader, eller mer än tolv timmar per dag vill arbetsgivarna att övertidsersättning ska betalas ut. 

Kortare arbetstid för städare  

Fastighets vill införa så kallade arbetslivskonton för städare. Genom arbetslivskonton ska städare kunna förkorta sin arbetstid över livet.  

– Om du har småbarn kanske du vill kunna förkorta dina arbetsdagar, om du är äldre kanske du vill kunna ta ut delpension. Det är få städare som håller hela yrkeslivet, därför är det extra viktigt för dem, säger Ewa Edström.  

Hur arbetslivskontot skulle kunna fungera i praktiken för städare är för tidigt att säga, det är något som kommer att diskuteras i de kommande förhandlingarna.  

Kräver rätt till jobbmobil

Fastighets kräver också att städare ska ha rätt till en arbetsmobil, i de fall som arbetsgivaren kräver att de laddar ner appar i tjänsten. Annars ska arbetsgivaren ersätta städaren ekonomiskt för att de tvingas använda sin egen mobil i tjänsten.  

Vi kräver nu att arbetsgivare ska ersätta städaren ekonomiskt i de fall som det inte finns tjänstebilar.

Ewa Edström, Fastighets

Fastighets kräver också att arbetsgivaren ska ersätta de städare som tvingas använda sin privata bil i tjänsten. Rätten till tjänstebil för städare är en fråga som facket drivit länge, men som arbetsgivarna sagt nej till.  

– Många arbetsgivare kräver att du ska använda din privata bil. Det är fel att bilen som arbetsredskap ska betalas av städaren. Om du krockar i tjänsten gäller inte heller din försäkring. Vi kräver nu att arbetsgivare ska ersätta städaren ekonomiskt i de fall som det inte finns tjänstebilar, säger Ewa Edström.   

Treårsvikariat  

Almega vill förlänga tiden som en städare kan arbeta på en allmän visstidsanställning eller som vikarie från två till tre år. Först efter tre år ska vikariatet gå över i en tillsvidareanställning. Ewa Edström är kritisk till kravet. 

– Det är hårdsmält att de vill försämra anställningstryggheten. Almegas medlemmar klagar på att det är svårt att rekrytera, städbranschen är tyvärr inte attraktiv. Men vill du få kompetent personal som stannar i branschen så måste du förstås bjuda på bra villkor, säger hon.

Hur tror du att avtalsförhandlingarna kommer att bli?  

– De kommer att bli tuffa, säger Ewa Edström.

Mer om Avtal 2025