Arbetstid viktigare än lön på Icas lager i Västerås
Bättre schema med mer sammanhängande ledighet, står högt på önskelistan på Icas lager i Västerås. Och så högre lön och ob, förstås.

Daniel Högbacka och Andreas Frykberg.
Truckarna ilar fram i de flera hundra meter långa lagergångarna.
Några är självkörande, men de flesta styrs fortfarande av lagerarbetare. Totalt jobbar runt 1 200 anställda på Icas lager i utkanten av Västerås.
Den 31 mars ska de, liksom de flesta andra lager- och butiksanställda, få nya avtal om förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel går som planerat.
Att avtalsrörelsen är i full gång påverkar inte direkt vardagen på lagret, men många har åsikter om vilka frågor som är viktiga att driva.
– Lön är alltid viktigt, och här står ob-frågan också högt på dagordningen. Och större möjligheter att påverka arbetstiden, säger Daniel Högbacka, som är Handels klubbordförande på lagret.
I årets avtalsrörelse har Handels krävt löneökningar på 1 300 kronor. Det tycker han och Andreas Frykberg, vice klubbordförande, är i minsta laget.
– Man hade nog önskat lite mer. Det är ju ändå pengarna som gör skillnad i slutet av dagen, säger Andreas Frykberg.
Han tillägger att höga löneökningar känns ännu viktigare nu när allt har blivit så mycket dyrare eftersom inflationen varit hög.
”Kan inte rucka på lönekravet”
Om löneökningarna verkligen blir 1 300 kronor och de anställda även får en extra semesterdag, vilket facket också krävt, blir nog de flesta medlemmarna ändå nöjda, resonerar de.
– Vi får hoppas att vi kan stå på oss. Man kan inte rucka på de här kraven varken när det gäller pengarna och den extra semesterdagen. I så fall hamnar man fel, säger Daniel Högbacka.
Att många skulle vilja ha större makt att påverka arbetstiden är tydligt på lagret. Fler lediga helger och minst två sammanhängande lediga dagar i veckan står högt på önskelistan.
– Schemat är nog viktigast. Jag tycker att man borde få önska mer själv, säger Filippa Mattsson som jobbat på lagret i två år.

Filippa Mattsson ser gärna fler semesterdagar.
Om hon fick välja skulle hon välja bort de längre lördagspass som införs på lagret. Många måste också jobba en söndag mer i månaden.
– Och så vill jag ha bättre ob-ersättning på lördagar. Om man jobbar när andra är lediga ska man få bättre betalt, säger hon.
Att facket kräver löneökningar på 1 300 kronor tycker hon är okej.
– Men det är klart, jag hade inte tackat nej till 5 000, säger hon innan hon kör iväg trucken.
Många vill vara lediga på helgerna
På utlastningen jobbar Ibrahim As. Även han lyfter schemat som den viktigaste frågan.
Inte heller han gillar att jobba helg, även om han får ledigt andra dagar.
– Man är ledig en tisdag, eller onsdag. Det vill man ju inte. Det är på helgen man vill vara ledig, med familjen, säger han.

Ibrahim As tycker att schemat är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen.
Att arbetstidsfrågorna väcker mycket engagemang är inget som förvånar Daniel Högbacka.
Lagerarbetet är fysiskt tung. Mycket lyfts manuellt och de anställda går och står nästan hela dagarna. Det sliter på kroppen, och man behöver tid för återhämtning.
Det konstaterar även Joel Walther, som skulle vilja ha mer satsningar på ergonomi och möjlighet till massage.
– Vi har ju friskvårdsbidrag, men det räcker inte. Man köper ett gymkort och sedan är det slut.
Han får medhåll av jobbarkompisen Mateo Kujundzic.
– Högre friskvårdsbidrag är bra. Vi får 3 000 kronor i dag, men mer skulle vara bättre.

Mateo Kujundzic och Joel Walther berättar att lagerarbetet är tungt.
”Facket borde driva sex timmarsdag”
En extra semesterdag för att få mer återhämtning skulle de inte heller tacka nej till.
– Fy fan, vad det skulle vara fint! säger Joel Walther innan han och Mateo Kujundzic fortsätter arbetet med att packa om lådorna till nya pallar.

Larnil Krokvik ser gärna sextimmarsarbetsdag.
Men varför nöja sig med bara en dag? undrar kollegan Larnil Krokvik. Han tycker att facket borde ha krävt fem extra semesterdagar. Och en rejäl arbetstidsförkortning.
– Jag är för sex timmars arbetsdag. Det tycker jag att facket borde driva hårdare. För mig är det viktigare än pengar.